Subsidieregeling voor kleine waterstofprojecten interessant voor datacenters

derek-sutton-rfgsYFb_5ow-unsplash.jpg

Het nieuwe subsidiepakket van 250 miljoen euro die het kabinet eerder heeft aangekondigd is ook interessant voor de datacentersector. De regeling is bedoelde voor het ondersteunen van kleinschalige elektrolyseprojecten gericht op de productie van groene waterstof in Nederland.

Deze financiële impuls is bedoeld om de ontwikkeling en implementatie van waterstoftechnologie op kleinere schaal te stimuleren, en zo bij te dragen aan het behalen van de nationale klimaatdoelstellingen. De beschikbare subsidie zal naar verwachting worden verdeeld onder een beperkt aantal projecten (5 tot 10), elk met een capaciteit tot maximaal 50 megawatt. De officiële inschrijving voor deze regeling gaat van start eind november, met een beoogde bekendmaking van de geselecteerde projecten begin 2024. Een belangrijke voorwaarde van de subsidie is dat de projecten binnen vier jaar, dus uiterlijk in 2028, moeten worden voltooid.

Met deze regeling beoogt het kabinet de totale elektrolysecapaciteit in het land te vergroten met 200 megawatt. De focus ligt op projecten die hun energie uitsluitend uit hernieuwbare bronnen zoals zon of wind halen. Hiermee hoopt de overheid dat kleinere partijen ervaring opdoen met elektrolyse, zodat de opgedane kennis en ervaringen kunnen bijdragen aan een versnelde ontwikkeling van toekomstige projecten.

Doordat de subsidieregeling bedoeld is voor kleinere projecten en dus vaak lokale gebruikers is de regeling ook interessant voor datacenters. Bovendien komen projecten in aanmerking die bedoeld zijn om netcongestie te voorkomen door tijdelijke opslag van waterstof. In deze context komen datacenters ook als potentiële doelgroep naar voren. Groene waterstof kan immers een rol spelen in de energievoorziening van datacenters, die een constante en betrouwbare stroomvoorziening vereisen. Door gebruik te maken van groene waterstof kunnen datacenters hun ecologische voetafdruk verminderen en bijdragen aan de energietransitie.

 

Lees ook
Techgiganten lanceren nieuwe Net Zero Innovatiehub voor datacenters in Europa

Techgiganten lanceren nieuwe Net Zero Innovatiehub voor datacenters in Europa

Enkele van de grootste namen in de technologiesector hebben de handen ineengeslagen om een nieuwe onderzoeks- en ontwikkelingshub voor groene datacenters op te zetten. Google, Microsoft, Danfoss en Schneider Electric zijn de oprichters van de nieuwe Net Zero Innovatiehub voor Datacenters, gevestigd in Fredericia, Denemarken.

Energiebedrijf Energy21 verstevigt positie met overnames van twee softwareleveranciers

Energiebedrijf Energy21 verstevigt positie met overnames van twee softwareleveranciers

Energy21, een speler op de Europese energiemarkt, heeft haar marktpositie aanzienlijk versterkt door de strategische overnames van twee softwareleveranciers, Ecedo en Jules. Met deze acquisities zet Energy21 een stap in het uitbreiden van haar dienstenaanbod en verstevigt ze haar rol als technologiepartner voor Europese energiebedrijven en energie1

EU moet tempo van overgang naar koolstofarme energie verdrievoudigen om klimaatdoelstellingen te halen

EU moet tempo van overgang naar koolstofarme energie verdrievoudigen om klimaatdoelstellingen te halen

Een recent rapport van McKinsey benadrukt dat de Europese Unie aanzienlijk moet versnellen en haar inspanningen moet vergroten op het gebied van de koolstofarme energietransitie om haar eigen klimaatdoelstellingen te halen, waaronder het streven naar net zero koolstofuitstoot in het jaar 2050.