Subsidieregeling voor kleine waterstofprojecten interessant voor datacenters

derek-sutton-rfgsYFb_5ow-unsplash.jpg

Het nieuwe subsidiepakket van 250 miljoen euro die het kabinet eerder heeft aangekondigd is ook interessant voor de datacentersector. De regeling is bedoelde voor het ondersteunen van kleinschalige elektrolyseprojecten gericht op de productie van groene waterstof in Nederland.

Deze financiële impuls is bedoeld om de ontwikkeling en implementatie van waterstoftechnologie op kleinere schaal te stimuleren, en zo bij te dragen aan het behalen van de nationale klimaatdoelstellingen. De beschikbare subsidie zal naar verwachting worden verdeeld onder een beperkt aantal projecten (5 tot 10), elk met een capaciteit tot maximaal 50 megawatt. De officiële inschrijving voor deze regeling gaat van start eind november, met een beoogde bekendmaking van de geselecteerde projecten begin 2024. Een belangrijke voorwaarde van de subsidie is dat de projecten binnen vier jaar, dus uiterlijk in 2028, moeten worden voltooid.

Met deze regeling beoogt het kabinet de totale elektrolysecapaciteit in het land te vergroten met 200 megawatt. De focus ligt op projecten die hun energie uitsluitend uit hernieuwbare bronnen zoals zon of wind halen. Hiermee hoopt de overheid dat kleinere partijen ervaring opdoen met elektrolyse, zodat de opgedane kennis en ervaringen kunnen bijdragen aan een versnelde ontwikkeling van toekomstige projecten.

Doordat de subsidieregeling bedoeld is voor kleinere projecten en dus vaak lokale gebruikers is de regeling ook interessant voor datacenters. Bovendien komen projecten in aanmerking die bedoeld zijn om netcongestie te voorkomen door tijdelijke opslag van waterstof. In deze context komen datacenters ook als potentiële doelgroep naar voren. Groene waterstof kan immers een rol spelen in de energievoorziening van datacenters, die een constante en betrouwbare stroomvoorziening vereisen. Door gebruik te maken van groene waterstof kunnen datacenters hun ecologische voetafdruk verminderen en bijdragen aan de energietransitie.

 

Lees ook
Nederlandse startup ontwikkeld batterij die tevens groene waterstof produceert

Nederlandse startup ontwikkeld batterij die tevens groene waterstof produceert

Battolyser Systems, een spin-off van de TU Delft, heeft een batterij ontwikkeld die tevens in staat is groene waterstof te produceren. Het gaat om een geïntegreerd batterij- en elektrolysesysteem dat zowel energie opslaat als waterstof produceert uit hernieuwbare energie.

Vodafone past AI toe om infrastructuur energiezuiniger te maken

Vodafone past AI toe om infrastructuur energiezuiniger te maken

Er lijkt geen dag voorbij te gaan of er wordt en nieuwe doorbraak op het gebied van kunstmatige intelligentie bekend gemaakt. Gelukkig blijken bedrijven in staat veel van deze technologische ontwikkelingen snel te absorberen. Zo heeft Vodafone bekend gemaakt dat het inmiddels AI-oplossingen gebruikt om het energieverbruik van zijn communicatie-inf1

Nederland wil groene waterstof gaan produceren op zee

Nederland wil groene waterstof gaan produceren op zee

In het windenergiegebied ten noorden van de Waddeneilanden komt als het aan de Nederlandse overheid ligt de eerste grootschalige waterstofproductie op zee. Dat is goed nieuws voor de datacentersector waar al langer plannen en projecten bestaan rond groene waterstof.