Spanje maakt plannen voor CO2-neutraal datacenter voor hosten van koolstofpositieve cloud service

galicie

In de Spaanse regio Galicië wordt onder leiding van Impulsa Galicia, een publiek-privaat partnerschap van de regionale overheid en een aantal bedrijven, een CO2-neutraal datacenter voorbereid. De kosten van het project worden geschat op 400 miljoen euro. Het datacenter moet een capaciteit van 15 MW krijgen en is bedoeld om een koolstofpositieve Galicische cloud service te hosten.

Impulsa Galicia heeft energiespecialist Ingenostrum gevraagd een studie naar dit project uit te voeren. Het plan maakt deel uit van een drastische modernisering van de economie in Galicië. Digitalisering van de lokale economie is daarbij uitgeroepen tot speerpunt voor de komende jaren. Dit deel van Spanje - vooral bekend van het bedevaartsoort Santiago de Compostela - heeft te maken met achterblijvende economische groei. Investeringen in en door de digitale sector moet hier verandering in brengen. De initiatiefnemers hopen dat het project tijdens de opstart- en onderhoudsperiode ongeveer 300 banen voor het gebied zal opleveren.

Het publiek-private partnership is een typisch voorbeeld van een samenwerkingsverband waarin de belangrijkste stakeholders van moderne digitale infrastructuren samen komen. Het bestaat uit de regionale overheid, de financiële instelling Abanca, het energiebedrijf Reganosea en de beursgenoteerde onderneming Sogama. De groep is meer dan anderhalf jaar geleden opgericht.

Meer over
Lees ook
Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Go1

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC is van plan een nieuw datacenter te bouwen in Frankfurt. De aanbieder van colocatie datacenters breidt nu ook zijn managementteam uit. Naast strategie-uitbreiding, groeiversnelling en colocatiediensten wil het bedrijf in de toekomst ook hybride cloud- en connectiviteitsoplossingen kunnen aanbieden.