Spanje maakt plannen voor CO2-neutraal datacenter voor hosten van koolstofpositieve cloud service

galicie

In de Spaanse regio Galicië wordt onder leiding van Impulsa Galicia, een publiek-privaat partnerschap van de regionale overheid en een aantal bedrijven, een CO2-neutraal datacenter voorbereid. De kosten van het project worden geschat op 400 miljoen euro. Het datacenter moet een capaciteit van 15 MW krijgen en is bedoeld om een koolstofpositieve Galicische cloud service te hosten.

Impulsa Galicia heeft energiespecialist Ingenostrum gevraagd een studie naar dit project uit te voeren. Het plan maakt deel uit van een drastische modernisering van de economie in Galicië. Digitalisering van de lokale economie is daarbij uitgeroepen tot speerpunt voor de komende jaren. Dit deel van Spanje - vooral bekend van het bedevaartsoort Santiago de Compostela - heeft te maken met achterblijvende economische groei. Investeringen in en door de digitale sector moet hier verandering in brengen. De initiatiefnemers hopen dat het project tijdens de opstart- en onderhoudsperiode ongeveer 300 banen voor het gebied zal opleveren.

Het publiek-private partnership is een typisch voorbeeld van een samenwerkingsverband waarin de belangrijkste stakeholders van moderne digitale infrastructuren samen komen. Het bestaat uit de regionale overheid, de financiële instelling Abanca, het energiebedrijf Reganosea en de beursgenoteerde onderneming Sogama. De groep is meer dan anderhalf jaar geleden opgericht.

Meer over
Lees ook
Restwarmte van universitaire supercomputer verwarmt woningen in Schotland

Restwarmte van universitaire supercomputer verwarmt woningen in Schotland

In het Schotse Edinburgh wordt een systeem getest om te onderzoeken of de restwarmte van een groot computercentrum kan worden opgeslagen in ongebruikte mijnwerken, om vervolgens gebruikt te worden om huizen te verwarmen.

LCL behaalt als eerste Belgische datacenter medaille voor duurzaamheid van EcoVadis

LCL behaalt als eerste Belgische datacenter medaille voor duurzaamheid van EcoVadis

Het Belgische datacenterbedrijf LCL heeft een gouden medaille ontvangen van EcoVadis, een organisatie die de duurzaamheidsprestaties van bedrijven beoordeelt. LCL heeft deze erkenning verdiend door goede scores te behalen op vier duurzaamheidsthema's: milieu, ethiek, arbeid en mensenrechten, en duurzame inkoop.

Virginia keurt een van 's werelds grootste datacenterprojecten goed

Virginia keurt een van 's werelds grootste datacenterprojecten goed

In de Amerikaanse staat Virginia is groen licht gegeven voor de bouw van een van de grootste datacenter-campussen ter wereld. Dit besluit is genomen door de bestuurders van Prince William County in Noord-Virginia, na een openbare hoorzitting die meer dan 24 uur in beslag nam.