NEN trekt NPR 5313 voor computerruimten en datacenters in

De Nederlandse praktijkrichtlijn (NPR) 5313 ‘Computerruimten en datacenters’ voor het plannen, specificeren, ontwerpen en opleveren van computerruimten en datacenters wordt door NEN op 1 november ingetrokken. De aanleiding hiervoor is onder andere de publicatie en ontwikkeling van de Europese normenserie EN 50600 ‘Information technology- Data centre facilities and infrastructures’. Deze normenserie, die specifiek is gericht op datacenters, wordt ontwikkeld via de normalisatie-instituten CENELEC (Europa) en ISO/IEC JTC1 ‘Information technology’.

nen De ontwikkeling van NPR 5313 is gestart in 2007 door system integrators en toeleveranciers van bouwkundige voorzieningen ten behoeve van verschillende gebruikers-installaties. Destijds is hiervoor bij NEN een normcommissie ‘Computerruimten en datacenters’ opgericht, waar meer dan 20 experts lid van waren. Deze experts hebben hun kennis over computerruimten en datacenters in NPR 5313 gedeeld, gebundeld en toegankelijk gemaakt voor vijf verschillende disciplines: bouwkundige voorzieningen, energievoorziening, klimaatbeheersing, datacommunicatie-kabelinfrastructuur en fysieke beveiliging.

NPR 5313 werd uiteindelijk in januari 2014 gepubliceerd. De norm was een voorloper op de later (2009) gestarte normalisatie-activiteiten op eerst Europees niveau (CENELEC) en nog later (2011) op internationaal niveau (ISO/IEC JTC 1). NPR 5313 werd in januari 2014 gepubliceerd.

Normenwegwijzer

Na het intrekken van de norm op 1 november wordt NPR 5313 door NEN omgebouwd tot een normenwegwijzer voor computerruimten en datacenters. Een nadere toelichting hierover zal vanaf 1 december beschikbaar zijn op de website van NEN.

De normcommissie ’Computerruimten en datacenters’ blijft overigens bestaan. De focus van de leden komt nu te liggen op de ontwikkeling van Europese normenserie EN 50600-X. Op hoofdlijnen wordt deze serie ontwikkeld via vijf verschillende aandachtsgebieden:

  • deel 1 ‘General concepts’;
  • deel 2 ‘Design’;
  • deel 3 Management and operational information’;
  • deel 4 ‘Key performance indicators’;
  • deel 99 ‘Recommended best practices’.
Meer over
Lees ook
TelecityGroup gaat AMS 1 uitbreiden

TelecityGroup gaat AMS 1 uitbreiden

TelecityGroup gaat zijn AMS 1 datacenter in Amsterdam uitbreiden. Dit heeft het bedrijf tijdens de bespreking van zijn jaarcijfers over 2013 bekendgemaakt. Het bedrijf stelt de vergunningen voor de uitbreiding inmiddels binnen te hebben en daarnaast contracten te hebben gesloten voor de bouw. Het vernieuwde datacenter moet in 2016 zijn deuren open1

Interoute opent datacenter in Madrid

Interoute opent datacenter in Madrid

Interoute maakt bekend een nieuw datacenter in Madrid te hebben geopend. Het datacenter is onderdeel van het pan-Europese netwerk van Interoute en voegt een nieuwe fysieke locatie toe aan Unified ICT platform van Interoute. Het Unified ICT platform stelt klanten in staat fysieke, virtuele of hybride datacenterarchitecturen as-a-service te bouwen o1

Google verdubbelde in 2013 zijn uitgaven aan datacenters

Google verdubbelde in 2013 zijn uitgaven aan datacenters

Google heeft vorig jaar maar liefst ruim 5,3 miljard euro uitgegeven aan zijn datacenters. De uitgaven zijn maar liefst twee keer zo hoog dan in 2012. Het bedrijf heeft zijn wereldwijde netwerk met datacenters in 2013 dan ook flink uitgebreid. De organisatie meldt in het vierde kwartaal van 2013 ruim 1,65 miljard euro te hebben uitgegeven aan capi1