NEN trekt NPR 5313 voor computerruimten en datacenters in

De Nederlandse praktijkrichtlijn (NPR) 5313 ‘Computerruimten en datacenters’ voor het plannen, specificeren, ontwerpen en opleveren van computerruimten en datacenters wordt door NEN op 1 november ingetrokken. De aanleiding hiervoor is onder andere de publicatie en ontwikkeling van de Europese normenserie EN 50600 ‘Information technology- Data centre facilities and infrastructures’. Deze normenserie, die specifiek is gericht op datacenters, wordt ontwikkeld via de normalisatie-instituten CENELEC (Europa) en ISO/IEC JTC1 ‘Information technology’.

nen De ontwikkeling van NPR 5313 is gestart in 2007 door system integrators en toeleveranciers van bouwkundige voorzieningen ten behoeve van verschillende gebruikers-installaties. Destijds is hiervoor bij NEN een normcommissie ‘Computerruimten en datacenters’ opgericht, waar meer dan 20 experts lid van waren. Deze experts hebben hun kennis over computerruimten en datacenters in NPR 5313 gedeeld, gebundeld en toegankelijk gemaakt voor vijf verschillende disciplines: bouwkundige voorzieningen, energievoorziening, klimaatbeheersing, datacommunicatie-kabelinfrastructuur en fysieke beveiliging.

NPR 5313 werd uiteindelijk in januari 2014 gepubliceerd. De norm was een voorloper op de later (2009) gestarte normalisatie-activiteiten op eerst Europees niveau (CENELEC) en nog later (2011) op internationaal niveau (ISO/IEC JTC 1). NPR 5313 werd in januari 2014 gepubliceerd.

Normenwegwijzer

Na het intrekken van de norm op 1 november wordt NPR 5313 door NEN omgebouwd tot een normenwegwijzer voor computerruimten en datacenters. Een nadere toelichting hierover zal vanaf 1 december beschikbaar zijn op de website van NEN.

De normcommissie ’Computerruimten en datacenters’ blijft overigens bestaan. De focus van de leden komt nu te liggen op de ontwikkeling van Europese normenserie EN 50600-X. Op hoofdlijnen wordt deze serie ontwikkeld via vijf verschillende aandachtsgebieden:

  • deel 1 ‘General concepts’;
  • deel 2 ‘Design’;
  • deel 3 Management and operational information’;
  • deel 4 ‘Key performance indicators’;
  • deel 99 ‘Recommended best practices’.
Meer over
Lees ook
Schleifenbauer introduceert PDU zonder stekker voor klanten die zelf willen 'termineren'

Schleifenbauer introduceert PDU zonder stekker voor klanten die zelf willen 'termineren'

Schleifenbauer introduceert een PDU speciaal voor klanten die zelf willen 'termineren'. De Terminal PDU wordt geleverd zonder stekker en maakt zowel aansluitsnoeren als stekkerblokken overbodig. De PDU kan namelijk rechtstreeks op de vaste bedrading worden aangesloten. De Terminal PDU beschikt over 3 enkelfase of 5 drie fase terminals. De terminal1

Installatiebranche geeft impuls aan BIM

Installatiebranche geeft impuls aan BIM

De installatiebranche heeft op 4 februari op de VSK-beurs in Utrecht een pakket aan initiatieven gepresenteerd om de toepassing van BIM een krachtige impuls te geven. Volgens de initiatiefnemers ISSO, Opleidingsfonds OTIB, TVVL en Uneto-VNI luidt BIM het einde van het 'oude bouwen' in en biedt de ontwikkeling grote kansen op innovatie. Tijdens een1

Actievoerders willen watertoevoer naar NSA-datacenter stilleggen

Actievoerders willen watertoevoer naar NSA-datacenter stilleggen

De NSA heeft met zijn spionageactiviteiten op burgers en bedrijven bij allerlei mensen kwaad bloed gezet. Een groep actievoerders komt nu zelf in actie om de praktijken van de NSA te dwarsbomen. Datacenters zijn voor de inlichtingendienst van groot belang om de enorme hoeveelheden verzamelde data op te kunnen slaan en te kunnen analyseren. De acti1