NEC en Internet Initiative Japan winnen award voor verhogen temperatuur in datacentercontainers

NEC en Internet Initiative Japan (IIJ) winnen de Critical Environment Future Thinking Award van DatacenterDynamics voor de co-IZmo/I reeks datacentercontainers. Door een hogere temperatuur aan te houden in de datacentercontainers hebben de bedrijven de PUE van de datacenters fors weten te verlagen.

De co-IZmo/I reeks datacentercontainers kan opereren bij een temperatuur van 40 graden Celsius, waardoor het datacenter minder gekoeld hoeft te worden en het energieverbruik kan worden geminimaliseerd. Om dit mogelijk te maken is het volledige datacenterontwerp afgestemd om de hogere temperaturen.

Luchtstroom optimaliseren

Zo zijn speciale servers van NEC gebruikt, waarbij NEC componenten specifiek heeft geselecteerd om de luchtstroom te optimaliseren. Daarnaast zijn grotere heatsinks geplaatst. De servers kunnen hierdoor draaien bij een temperatuur die vijf graden Celsius hoger ligt dan de aanbevolen temperatuur.

Ook is gekeken naar de noodstroomvoorzieningen. Deze genereren relatief veel warmte. De units zijn daarom naar de voorzijde van het rack verplaatst, waar de koele lucht wordt ingeblazen en de units optimaal worden gekoeld.

Lagere PUE

De mogelijkheid bij een temperatuur van 40 graden Celsius te opereren resulteert in een aanzienlijk lagere PUE dan bij een traditionele opstelling. Zo hebben de bedrijven in een container-gebaseerde Matsue Data Center Park in Japan een jaarlijks PUE van 1,17 weten te realiseren. Daarnaast is een proef gaande in Laos, waar de prestaties van de speciaal ontworpen hardware van NEC zijn vergelijken met traditionele servers. Met traditionele hardware realiseert hetzelfde datacenter een PUE van 1,35, terwijl deze met de hardware van NEC wordt teruggedrongen tot 1,2x.

Meer over
Lees ook
Storing bij Gyro center door uitval koelunits

Storing bij Gyro center door uitval koelunits

Vrijdag rond 19:00 is een storing ontstaan bij het Amsterdamse Gyro center, een datacenter dat bij velen bekend is als colo-aanbieder. De problemen zouden rond zaterdag 01:00 onder controle zijn, dan wel verholpen. Het ging dus om een, voor Nederlandse begrippen, langere storing.

Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

De toenemende power density van datacenter-racks, veroorzaakt door technologieën zoals cloud computing en generatieve AI, heeft geleid tot de verkenning van vloeistofkoeling als oplossing voor thermisch beheer. Zelfs met afscherming hebben traditionele luchtkoelingsmethoden moeite om te voldoen aan de koelbehoeften van dicht op elkaar gepakte servers....

Kunnen traditionele passieve koeltechnieken een bijdrage leveren aan datacenterkoeling?

Kunnen traditionele passieve koeltechnieken een bijdrage leveren aan datacenterkoeling?

Dat is een vraag die John Laban, bekend van Open Compute en OpenUK, zich stelt. Hij komt met die vraag na het zien van een korte video over global warming en het gebruik van airconditioning. Het aantal airco’s zal - zo voorspellen de makers van de video - naar verwachting de komende jaren verdrievoudigen.