NEC en Internet Initiative Japan winnen award voor verhogen temperatuur in datacentercontainers

NEC en Internet Initiative Japan (IIJ) winnen de Critical Environment Future Thinking Award van DatacenterDynamics voor de co-IZmo/I reeks datacentercontainers. Door een hogere temperatuur aan te houden in de datacentercontainers hebben de bedrijven de PUE van de datacenters fors weten te verlagen.

De co-IZmo/I reeks datacentercontainers kan opereren bij een temperatuur van 40 graden Celsius, waardoor het datacenter minder gekoeld hoeft te worden en het energieverbruik kan worden geminimaliseerd. Om dit mogelijk te maken is het volledige datacenterontwerp afgestemd om de hogere temperaturen.

Luchtstroom optimaliseren

Zo zijn speciale servers van NEC gebruikt, waarbij NEC componenten specifiek heeft geselecteerd om de luchtstroom te optimaliseren. Daarnaast zijn grotere heatsinks geplaatst. De servers kunnen hierdoor draaien bij een temperatuur die vijf graden Celsius hoger ligt dan de aanbevolen temperatuur.

Ook is gekeken naar de noodstroomvoorzieningen. Deze genereren relatief veel warmte. De units zijn daarom naar de voorzijde van het rack verplaatst, waar de koele lucht wordt ingeblazen en de units optimaal worden gekoeld.

Lagere PUE

De mogelijkheid bij een temperatuur van 40 graden Celsius te opereren resulteert in een aanzienlijk lagere PUE dan bij een traditionele opstelling. Zo hebben de bedrijven in een container-gebaseerde Matsue Data Center Park in Japan een jaarlijks PUE van 1,17 weten te realiseren. Daarnaast is een proef gaande in Laos, waar de prestaties van de speciaal ontworpen hardware van NEC zijn vergelijken met traditionele servers. Met traditionele hardware realiseert hetzelfde datacenter een PUE van 1,35, terwijl deze met de hardware van NEC wordt teruggedrongen tot 1,2x.

Meer over
Lees ook
Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Bizo wijst op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Intel hebben een nieuw immersion pooling-systeem ontwikkeld dat specifiek bedoeld is voor zogeheten Radio Access Network (RAN) telecomnetwerken. Het 2U KUL RAN rack is gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het belooft tot 20% energiebesparing op apparaatniveau te bieden.

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling gaat met ingang van 2 februari 2024 verder onder een nieuwe naam: METIS. Vanaf dezelfde datum verlaat het bedrijf - dat in de afgelopen negen jaar een betrouwbare reputatie heeft opgebouwd in het koelen van onder andere datacenters - in goede harmonie de DE WIT groep om zelfstandig verder te groeien.