NEC en Internet Initiative Japan winnen award voor verhogen temperatuur in datacentercontainers

NEC en Internet Initiative Japan (IIJ) winnen de Critical Environment Future Thinking Award van DatacenterDynamics voor de co-IZmo/I reeks datacentercontainers. Door een hogere temperatuur aan te houden in de datacentercontainers hebben de bedrijven de PUE van de datacenters fors weten te verlagen.

De co-IZmo/I reeks datacentercontainers kan opereren bij een temperatuur van 40 graden Celsius, waardoor het datacenter minder gekoeld hoeft te worden en het energieverbruik kan worden geminimaliseerd. Om dit mogelijk te maken is het volledige datacenterontwerp afgestemd om de hogere temperaturen.

Luchtstroom optimaliseren

Zo zijn speciale servers van NEC gebruikt, waarbij NEC componenten specifiek heeft geselecteerd om de luchtstroom te optimaliseren. Daarnaast zijn grotere heatsinks geplaatst. De servers kunnen hierdoor draaien bij een temperatuur die vijf graden Celsius hoger ligt dan de aanbevolen temperatuur.

Ook is gekeken naar de noodstroomvoorzieningen. Deze genereren relatief veel warmte. De units zijn daarom naar de voorzijde van het rack verplaatst, waar de koele lucht wordt ingeblazen en de units optimaal worden gekoeld.

Lagere PUE

De mogelijkheid bij een temperatuur van 40 graden Celsius te opereren resulteert in een aanzienlijk lagere PUE dan bij een traditionele opstelling. Zo hebben de bedrijven in een container-gebaseerde Matsue Data Center Park in Japan een jaarlijks PUE van 1,17 weten te realiseren. Daarnaast is een proef gaande in Laos, waar de prestaties van de speciaal ontworpen hardware van NEC zijn vergelijken met traditionele servers. Met traditionele hardware realiseert hetzelfde datacenter een PUE van 1,35, terwijl deze met de hardware van NEC wordt teruggedrongen tot 1,2x.

Meer over
Lees ook
Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix heeft aangekondigd dat het uitgebreide ondersteuning voor vloeistofkoeling gaat implementeren in meer dan 100 van haar International Business Exchange (IBX) datacenters in meer dan 45 stedelijke gebieden wereldwijd.

Vertiv neemt CoolTera over

Vertiv neemt CoolTera over

Vertiv heeft aangekondigd dat dochterondernemingen van het bedrijf een definitieve overeenkomst hebben gesloten om alle aandelen van CoolTera te verwerven. Dit is een leverancier van liquid cooling-oplossingen voor datacenters.

China begint productie van onderwaterdatacenters

China begint productie van onderwaterdatacenters

Zoeken naar duurzame en efficiënte manieren om datacenters te huisvesten is in veel landen een prioriteit geworden. China heeft recentelijk een significante stap gezet op dit gebied door te starten met de bouw van onderwaterdatacenters (UDC), een concept dat voor het eerst werd geïntroduceerd door Microsoft's Project Natick in 2014.