Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Black yellow electronic part

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Ondanks de groeiende populariteit van deze koeltechnologieën, denk aan cold plates en immersion cooling, die worden gezien als de oplossing voor de energie-efficiëntie en duurzaamheidsuitdagingen van datacenters, wijst Bizo op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Vloeistofkoeling, met name directe vloeistofkoeling (DLC), maakt het mogelijk dat gekoelde watersystemen functioneren bij hogere aanvoer- en retourwatertemperaturen, wat gunstig is voor gratis koeling gedurende het hele jaar en warmteterugwinning, zit schrijft Bizo. Hoewel grotere DLC-systeeminstallaties al profiteren van deze technologie door uitsluitend droge koelers te gebruiken voor warmteafvoer, en enkele installaties geïntegreerd zijn in warmtehergebruikschema's, zullen toekomstige trends in servertechnologie een forse uitdaging op het gebied van engineering opleveren, vooral wat betreft de ontwerptemperatuurpunten van DLC-koelvloeistoffen.

Bizo benadrukt dat de stijgende verwerkingscapaciteit van servers een onvermijdelijke trend is, wat de koelvereisten verhoogt. Moderne servers kunnen tot wel 1 kilowatt (kW) aan koeling vereisen.

De introductie van DLC kan de problemen rondom luchtkoeling, die duurder wordt met het stijgen van de processing power, verminderen. Koelsystemen op basis van lucht zouden binnenkort zelfs restricties kunnen ondervinden in hun bedrijfstemperaturen, denkt Bizo. Vloeistofkoeling biedt een uitkomst door de superieure thermische prestaties van vloeistoffen, die het verwijderen van warmte uit compacte IT-elektronica vereenvoudigen.

Bizo wijst echter op de complexiteit van DLC-systemen en de temperatuurbeperkingen voor componenten, wat het behalen van de voordelen ingewikkeld maakt. Terwijl de datacenterindustrie verwacht dat componenten in de toekomst nog meer energie zullen vereisen, blijven de exacte vereisten van DLC-systemen in de komende vijf jaar onduidelijk, stelt hij.

Uptime Institute is van mening dat ondanks de potentiële energie- en prestatievoordelen van vloeistofkoeling, de toekomstige verwachtingen op basis van eerdere prestaties van DLC-installaties waarschijnlijk niet gehaald zullen worden. De uitdagingen van thermisch beheer van moderne CPU’s en GPU’s zullen alleen maar verder toenemen. Volgens Bizo doen we er dan ook goed aan om de maximale temperaturen van faciliteiten conservatiever in te stellen.

 

Foto: Mukil Menon

Lees ook
Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Intel hebben een nieuw immersion pooling-systeem ontwikkeld dat specifiek bedoeld is voor zogeheten Radio Access Network (RAN) telecomnetwerken. Het 2U KUL RAN rack is gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het belooft tot 20% energiebesparing op apparaatniveau te bieden.

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling gaat met ingang van 2 februari 2024 verder onder een nieuwe naam: METIS. Vanaf dezelfde datum verlaat het bedrijf - dat in de afgelopen negen jaar een betrouwbare reputatie heeft opgebouwd in het koelen van onder andere datacenters - in goede harmonie de DE WIT groep om zelfstandig verder te groeien.