KyotoCooling: ‘Nortek Air Solutions schendt patent met warmtewiel’

kyotocooling

Air Enterprises, het bedrijf dat de koeloplossingen van het Nederlandse KyotoCooling levert op de Amerikaanse markt, daagt concurrent Nortek Air Solutions voor de rechter. Nortek Air Solutions zou met een warmtewiel inbreuk maken op een patent van KyotoCooling.

“Air Enterprises is de exclusieve licentiehouder van KyotoCooling’s technologie in de Verenigde Staten. Wij voelen ons dan ook genoodzaakt onze rechten daadkrachtig te verdedigen indien concurrenten met warmtewieloplossingen inbreuk maken”, zegt Joe Miketa, CEO van Air Enterprises.

Cool3

De zaak draait op Cool3, een indirecte koelunit van Nortek waarin volgens KyotoCooling  en Air Enterprises een warmtewiel wordt gebruikt die inbreuk maakt op een patent van KyotoCooling (US Patent 7,753,766). Een warmtewiel is warmtewisselsysteem waarmee warmte kan worden teruggewonnen uit ventilatielucht. Het warmtewiel bevindt zich doorgaans in de ventilatieunit en bestaat uit een groot aantal lamellen die warmte of koude kunnen opnemen en afstaan.

Mark DeVincent, directeur van Nortek Air Solutions, ontkent in een verklaring dat het bedrijf inbreuk maakt op het patent van KyotoCooling. DeVincent stelt dat het warmtewiel in kwestie is ontwikkeld op basis van warmteterugwintechnologie die in eerdere versies van de producten van Nortek zijn gebruikt. De directeur noemt de aanklacht dan ook ongegrond.

Meer over
Lees ook
Amerikaanse overheid steekt 40 miljoen dollar in liquid cooling

Amerikaanse overheid steekt 40 miljoen dollar in liquid cooling

In de Verenigde Staten heeft de federale overheid voor een bedrag van 40 miljoen dollar subsidies verleend aan bedrijven en universiteiten die nader onderzoek willen doen aan liquid cooling. In totaal zijn vijftien leveranciers en universitaire laboratoria geselecteerd om de eerste stappen te zetten onder COOLERCHIPS, een programma om het stroomverbruik...

Mark Boeren, CEO Pathema, over energie- en watertransities

Mark Boeren, CEO Pathema, over energie- en watertransities

Om de warmte van een datacenter af te stoten zijn er meerdere mogelijkheden, waaronder een warmtenet luchtgekoeld en watergekoeld (adiabatisch). Iedere methode heeft zijn eigen uitdagingen. Watergekoelde systemen hebben bijvoorbeeld te maken met kalkaanslag, corrosie en microbiologische vervuiling.

AI gaat helpen koeling te verbeteren

AI gaat helpen koeling te verbeteren

Software is de feitelijke oorzaak van het energiegebruik van datacenters. Daarom is het interessant om te zien dat steeds meer softwarebedrijven zich bezig houden met het ontwikkelen van specifieke technieken en programmatuur die bedoeld zijn om het energieverbruik dat hun eigen programmatuur als het ware ‘uitlokt’ te verminderen. Hierbij maken zij...