KyotoCooling: ‘Nortek Air Solutions schendt patent met warmtewiel’

kyotocooling

Air Enterprises, het bedrijf dat de koeloplossingen van het Nederlandse KyotoCooling levert op de Amerikaanse markt, daagt concurrent Nortek Air Solutions voor de rechter. Nortek Air Solutions zou met een warmtewiel inbreuk maken op een patent van KyotoCooling.

“Air Enterprises is de exclusieve licentiehouder van KyotoCooling’s technologie in de Verenigde Staten. Wij voelen ons dan ook genoodzaakt onze rechten daadkrachtig te verdedigen indien concurrenten met warmtewieloplossingen inbreuk maken”, zegt Joe Miketa, CEO van Air Enterprises.

Cool3

De zaak draait op Cool3, een indirecte koelunit van Nortek waarin volgens KyotoCooling  en Air Enterprises een warmtewiel wordt gebruikt die inbreuk maakt op een patent van KyotoCooling (US Patent 7,753,766). Een warmtewiel is warmtewisselsysteem waarmee warmte kan worden teruggewonnen uit ventilatielucht. Het warmtewiel bevindt zich doorgaans in de ventilatieunit en bestaat uit een groot aantal lamellen die warmte of koude kunnen opnemen en afstaan.

Mark DeVincent, directeur van Nortek Air Solutions, ontkent in een verklaring dat het bedrijf inbreuk maakt op het patent van KyotoCooling. DeVincent stelt dat het warmtewiel in kwestie is ontwikkeld op basis van warmteterugwintechnologie die in eerdere versies van de producten van Nortek zijn gebruikt. De directeur noemt de aanklacht dan ook ongegrond.

Meer over
Lees ook
Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

De toenemende power density van datacenter-racks, veroorzaakt door technologieën zoals cloud computing en generatieve AI, heeft geleid tot de verkenning van vloeistofkoeling als oplossing voor thermisch beheer. Zelfs met afscherming hebben traditionele luchtkoelingsmethoden moeite om te voldoen aan de koelbehoeften van dicht op elkaar gepakte1

Kunnen traditionele passieve koeltechnieken een bijdrage leveren aan datacenterkoeling?

Kunnen traditionele passieve koeltechnieken een bijdrage leveren aan datacenterkoeling?

Dat is een vraag die John Laban, bekend van Open Compute en OpenUK, zich stelt. Hij komt met die vraag na het zien van een korte video over global warming en het gebruik van airconditioning. Het aantal airco’s zal - zo voorspellen de makers van de video - naar verwachting de komende jaren verdrievoudigen.

Initiatief rond waterbesparing past elektrolyse toe

Initiatief rond waterbesparing past elektrolyse toe

Watergebruik en waterbesparing spelen een steeds grotere rol in de datacenterindustrie. Wereldwijd wordt daarom onderzocht hoe het gebruik van water en het toepassen van chemicaliën kan worden verminderd. In Singapore is in dat kader een interessant initiatief ontplooid voor het SIN10-datacenter van Digital Realty.