Kunnen traditionele passieve koeltechnieken een bijdrage leveren aan datacenterkoeling?

screenshot-rocks (4)

Dat is een vraag die John Laban, bekend van Open Compute en OpenUK, zich stelt. Hij komt met die vraag na het zien van een korte video over global warming en het gebruik van airconditioning. Het aantal airco’s zal - zo voorspellen de makers van de video - naar verwachting de komende jaren verdrievoudigen. Dat vraagt veel energie en dat alleen al jaagt de behoefte aan elektriciteitsproductie verder op.

Maar waarom eigenlijk al die airco’s? In de BBC Ideas-video wordt er namelijk ook op gewezen dat mensen eeuwenlang in warme tot hete streken hebben geleefd, zonder dat zij over koeling in de vorm van airconditioning beschikten. In India bijvoorbeeld heeft men vele eeuwen lang huizen en gebouwen koel gehouden met ondergrondse vijvertjes die via verdamping voor verkoeling zorgden. De BBC laat verder zien hoe in het Midden-Oosten hoge “schoorstenen” werden gebruikt om wind “te vangen”, om deze luchtweging naar de leefruimten van mensen te leiden. Ook ventilatoren zoals we aan plafonds zien, kunnen voor een dergelijke beweging van de lucht en daarmee voor verkoeling zorgen. Zonder at deze enorm veel elektriciteit vragen.

Geïnspireerd door deze BBC Ideas-video vraagt John Laban zich op LinkedIn af of deze traditionele vormen van passieve koeling - naast wat we nu ’vrije koeling’ noemen - wellicht ook een rol zouden kunnen spelen in de wereld van datacenters. Een antwoord geeft Laban niet op LinkedIn. Hij wil juist een discussie over passieve koeling op gang brengen.

De video van BBC Ideas is hier te zien:

 https://www.bbc.co.uk/ideas/videos/solving-the-air-con-conundrum/p0g3791n

 

Meer over
Lees ook
Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Bizo wijst op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Intel hebben een nieuw immersion pooling-systeem ontwikkeld dat specifiek bedoeld is voor zogeheten Radio Access Network (RAN) telecomnetwerken. Het 2U KUL RAN rack is gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het belooft tot 20% energiebesparing op apparaatniveau te bieden.

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling gaat met ingang van 2 februari 2024 verder onder een nieuwe naam: METIS. Vanaf dezelfde datum verlaat het bedrijf - dat in de afgelopen negen jaar een betrouwbare reputatie heeft opgebouwd in het koelen van onder andere datacenters - in goede harmonie de DE WIT groep om zelfstandig verder te groeien.