Kunnen traditionele passieve koeltechnieken een bijdrage leveren aan datacenterkoeling?

screenshot-rocks (4)

Dat is een vraag die John Laban, bekend van Open Compute en OpenUK, zich stelt. Hij komt met die vraag na het zien van een korte video over global warming en het gebruik van airconditioning. Het aantal airco’s zal - zo voorspellen de makers van de video - naar verwachting de komende jaren verdrievoudigen. Dat vraagt veel energie en dat alleen al jaagt de behoefte aan elektriciteitsproductie verder op.

Maar waarom eigenlijk al die airco’s? In de BBC Ideas-video wordt er namelijk ook op gewezen dat mensen eeuwenlang in warme tot hete streken hebben geleefd, zonder dat zij over koeling in de vorm van airconditioning beschikten. In India bijvoorbeeld heeft men vele eeuwen lang huizen en gebouwen koel gehouden met ondergrondse vijvertjes die via verdamping voor verkoeling zorgden. De BBC laat verder zien hoe in het Midden-Oosten hoge “schoorstenen” werden gebruikt om wind “te vangen”, om deze luchtweging naar de leefruimten van mensen te leiden. Ook ventilatoren zoals we aan plafonds zien, kunnen voor een dergelijke beweging van de lucht en daarmee voor verkoeling zorgen. Zonder at deze enorm veel elektriciteit vragen.

Geïnspireerd door deze BBC Ideas-video vraagt John Laban zich op LinkedIn af of deze traditionele vormen van passieve koeling - naast wat we nu ’vrije koeling’ noemen - wellicht ook een rol zouden kunnen spelen in de wereld van datacenters. Een antwoord geeft Laban niet op LinkedIn. Hij wil juist een discussie over passieve koeling op gang brengen.

De video van BBC Ideas is hier te zien:

 https://www.bbc.co.uk/ideas/videos/solving-the-air-con-conundrum/p0g3791n

 

Meer over
Lees ook
AWS zet afvalwater om in duurzame koeling voor datacenters

AWS zet afvalwater om in duurzame koeling voor datacenters

Amazon Web Services (AWS), de cloud computing-arm van Amazon, heeft een interessante stap gezet in het beheren van haar datacenters door gebruik te maken van gerecycled water. Dit soort water staat ook wel bekend als behandeld afvalwater. Het wordt gebruikt voor het koelen van servers.

Technotrans, Duitse aanbieder van vloeistofkoeling, scoort in de VS

Technotrans, Duitse aanbieder van vloeistofkoeling, scoort in de VS

Technotrans AG, een in de Nederlandse datacenterindustrie vrij onbekende speler op het gebied van thermisch management, heeft een internationale doorbraak bereikt met een grote bestelling voor de serieproductie van geavanceerde vloeitstofkoeling voor high performance servers.

Intel en Submer ontwikkelen koeloplossing voor 1000W CPU's

Intel en Submer ontwikkelen koeloplossing voor 1000W CPU's

De enige tijd terug aangekondigde samenwerking tussen Intel en Submer heeft een eerste product opgeleverd: de Forced Convection Heat Sink (FCHS). Deze koeloplossing is ontworpen voor chips met een thermisch vermogen (TDP) van 1000W en hoger. Volgens de twee bedrijven biedt het een betrouwbare en kosteneffectieve oplossing voor toekomstige datacent1