Keppel wil drijvend datacenter bouwen

Keppler-architectural-perspective-3a-300px

 

Als de ruimte beperkt is maar de behoefte aan digitale infrastructuur groot, dan moeten we creatief worden. Daarom werkt Keppel Data Centres in Singapore aan de ontwikkeling van een drijvend datacenter.

Over deze zogeheten Floating Data Center Module wordt al flink wat jaren gesproken, maar het lijkt er op dat deze nu daadwerkelijk gebouwd zal worden in samenwerking met een partij waarvan de naam nog niet is vrijgegeven. Over de locatie bestaat meer duidelijkheid: Loyang Offshore Supply Base, een terrein in Singapore dat beheerd wordt door Toll Group.

Keppler-fdc-top-down-view-600px

 

Keppel werkt al jaren aan het idee van een drijvend datacenter. Na een aantal studies werd het bedrijf een van de investeerders in de Californische startup Nautilus. Deze onderneming heeft technologie ontwikkeld die een drijvend datacenter mogelijk moet maken.

Daar stat tegenover dat Keppel een bedrijf is met veel activiteiten, waarvan niet altijd duidelijk is in hoeverre deze een rol zullen spelen bij het concept van een drijvend datacenter. Zo is het bedrijf via samenwerkingsverbanden met onder andere Vopak, Kawasaki en andere firma’s actief met waterstof. Het is vooralsnog onduidelijk in hoeverre waterstof in de technische infrastructuur van dit drijvende datacenterproject een rol zal spelen.

Op de foto’s een architectuurschets van het drijvende datacenter.

Meer over
Lees ook
Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Dat meldt Kevin Restivo van CBRE op LinkedIn. “In het tweede kwartaal was er een bescheiden stijging in de opname (54 MW) en het nieuwe aanbod (33 MW) op de primaire en secundaire colocatiedatacentermarkten van Europa”, schrijft hij.

Netwerkarchitectuur heeft grote invloed op duurzaamheid

Netwerkarchitectuur heeft grote invloed op duurzaamheid

Hebben de keuzes die we in het datacenter maken ten aanzien van connectiviteit invloed op het energiegebruik van een netwerkinfrastructuur? Jazeker, zegt Simone Vieira, Director Systems Engineering Europe Building & Data Center Connectivity bij CommScope. We spraken haar onlangs tijdens een gebruikersbijeenkomst van het concern.

LCL past HVO als brandstof toe voor backup power

LCL past HVO als brandstof toe voor backup power

LCL Data Centers, exploitant van vijf datacenters in België, heeft een nieuwe 13,5 MVA noodstroomoplossing in gebruik genomen in haar LCL Brussels-West datacenter in Aalst. Deze installatie werkt exclusief op 100 procent ‘hydrotreated vegetable oil’ (HVO) brandstof. Daarmee is deze faciliteit het eerste datacenter in België dat biobrandstoffen geb1