Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Europa

Dat meldt Kevin Restivo van CBRE op LinkedIn. “In het tweede kwartaal was er een bescheiden stijging in de opname (54 MW) en het nieuwe aanbod (33 MW) op de primaire en secundaire colocatiedatacentermarkten van Europa”, schrijft hij.

De cijfers over vraag en aanbod voor het kwartaal april tot en met juni vertegenwoordigen echter een relatief klein deel van de jaarlijkse voorspelling van CBRE voor de dertien Europese markten die het bedrijf volgt.

Restivo: “In tegenstelling tot vorig jaar verwachten we dat de hoeveelheid geleverd aanbod (495 MW) in 2023 groter zal zijn dan de opname (480 MW) op de FLAPD-markten. Dat is een substantiële stijging ten opzichte van 2022, deels vanwege het feit dat er dit jaar grote, hyperscaler-ready faciliteiten gepland staan voor levering in Parijs en Frankfurt.”

De economische onzekerheid heeft weinig bijgedragen aan het afzwakken van de vraag naar datacentercapaciteit in Europa. Bij sommige deals duurt het echter langer om te voltooien vanwege aanvullende eisen (bijvoorbeeld ESG) waaraan ontwikkelaars-exploitanten moeten voldoen.

“De sterke vraag, vooral van hyperscalers, heeft geleid tot extra interesse in en groei van secundaire Europese datacentermarkten zoals Madrid, Milaan en Warschau. Cloud providers willen steeds vaker diensten leveren aan lokale markten vanuit het binnenland, in plaats van vanuit de regio, en dit heeft geleid tot nieuwe groei in markten buiten FLAPD. Daarom verwachten we dat Madrid, Milaan en Warschau dit jaar tot de snelstgroeiende tweederangsmarkten in Europa zullen behoren wanneer nieuw aanbod wordt overwogen.”

Lees ook
Onderzoek: ’Groei in de wereldwijde markt voor datacenters ondanks economische uitdagingen’

Onderzoek: ’Groei in de wereldwijde markt voor datacenters ondanks economische uitdagingen’

Volgens de meest recente editie van‘Global Data Center Market Comparison Ranking' van Cushman & Wakefield (C&W) blijft de wereldwijde markt voor datacenters een aanzienlijke groei doormaken.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

  Overname opent nieuwe markten voor nLighten in België, Zwitserland en Spanje en breidt de aanwezigheid in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland uit.   nLighten heeft de overname bekendgemaakt van zeven edge datacenters van EXA Infrastructure. Deze stap versterkt de positie van nLighten als marktleider binnen de Europese1