Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Europa

Dat meldt Kevin Restivo van CBRE op LinkedIn. “In het tweede kwartaal was er een bescheiden stijging in de opname (54 MW) en het nieuwe aanbod (33 MW) op de primaire en secundaire colocatiedatacentermarkten van Europa”, schrijft hij.

De cijfers over vraag en aanbod voor het kwartaal april tot en met juni vertegenwoordigen echter een relatief klein deel van de jaarlijkse voorspelling van CBRE voor de dertien Europese markten die het bedrijf volgt.

Restivo: “In tegenstelling tot vorig jaar verwachten we dat de hoeveelheid geleverd aanbod (495 MW) in 2023 groter zal zijn dan de opname (480 MW) op de FLAPD-markten. Dat is een substantiële stijging ten opzichte van 2022, deels vanwege het feit dat er dit jaar grote, hyperscaler-ready faciliteiten gepland staan voor levering in Parijs en Frankfurt.”

De economische onzekerheid heeft weinig bijgedragen aan het afzwakken van de vraag naar datacentercapaciteit in Europa. Bij sommige deals duurt het echter langer om te voltooien vanwege aanvullende eisen (bijvoorbeeld ESG) waaraan ontwikkelaars-exploitanten moeten voldoen.

“De sterke vraag, vooral van hyperscalers, heeft geleid tot extra interesse in en groei van secundaire Europese datacentermarkten zoals Madrid, Milaan en Warschau. Cloud providers willen steeds vaker diensten leveren aan lokale markten vanuit het binnenland, in plaats van vanuit de regio, en dit heeft geleid tot nieuwe groei in markten buiten FLAPD. Daarom verwachten we dat Madrid, Milaan en Warschau dit jaar tot de snelstgroeiende tweederangsmarkten in Europa zullen behoren wanneer nieuw aanbod wordt overwogen.”

Lees ook
AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups kunnen in 2023 wel veel venture capital-geld opstrijken, maar ze zijn nog meer geïnteresseerd in compute power en datacenters. Door het toenemen van de concurrentie is deze infrastructuur cruciaal, maar lastig te krijgen. Frankrijk springt in dit gat.

Fiber Vakdag: Communicatie en automatisering belangrijk bij aanleg zakelijk glasvezel

Fiber Vakdag: Communicatie en automatisering belangrijk bij aanleg zakelijk glasvezel

Leveranciers van zakelijk glasvezel moeten er hard aan trekken om levertijden van bestelde verbindingen in lijn te krijgen met de verwachtingen van klanten en ICT-partners. Tegelijkertijd is het belangrijk dat wholesale partners en eindklanten een reëel beeld hebben van de aanleg van glasvezel. Dit waren de belangrijkste conclusies van het discussiepanel...

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Datacenters worden steeds meer erkend voor hun potentiële rol bij het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken. In Denemarken laat Aeven zien hoe dat voor het Deense netwerk mogelijk is gebleken.