AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

Nieuwsbericht Franse datacenters

AI-startups kunnen in 2023 wel veel venture capital-geld opstrijken, maar ze zijn nog meer geïnteresseerd in compute power en datacenters. Door het toenemen van de concurrentie is deze infrastructuur cruciaal, maar lastig te krijgen. Frankrijk springt in dit gat.

Dit is vooral een probleem voor Europese bedrijven, omdat de meeste van de voor AI cruciale elementen, zoals grafische processing units (GPUs), in de Verenigde Staten worden geproduceerd. Dit is een grote beperking voor Europese startups. In Frankrijk, waar een enorm aantal beloftevolle AI-startups is ontstaan, gaan Franse investeerders en beleidsmakers nu de “extra mile” om deze infrastructuur te realiseren en Franse startups de kans te geven om de strijd aan te gaan met concurrenten uit met name de VS.

Dit gaat verder dan alleen toegang krijgen tot supercomputer-achtige HPC-systemen. Het betekent ook het aanmoedigen van Europese bedrijven om hetzelfde soort cloud-capaciteiten te gaan opbouwen als Amazon, Microsoft en Google. Dus naast compute ook storage, networking en services.

Met name in Station F in Parijs, inmiddels uitgegroeid tot de grootste concentratie van startups ter wereld, is de nood hoog. Op deze locatie in het hartje van Parijs gaan jaarlijkse tientallen nieuwe startups van start, vrijwel allemaal met AI als onderdeel van hun ideeën. Daar is men er van overtuigd dat afhankelijkheid van fabrikanten die niet uit Europa afkomstig zijn te riskant is.

Er is dus ruimte voor nieuwe initiatieven om de compute en storage voorzieningen te ontwikkelen die deze nieuwe bedrijven nodig hebben. Het zijn vooral lokale Franse investeerders en concerns die in dit gat duiken, waaronder telecomgroep iliad Group, waar onder andere cloud provider Scaleway toe behoort en bijvoorbeeld LVMH, ‘s werelds grootste firma op het gebied van luxe-goederen. Zij investeren tientallen miljoenen in dit ecosysteem en hebben nu ook plannen voor het bouwen van de datacenters en de bijbehorende infrasdtriuctuur die deze startups nodig hebben om hun producten en diensten verder te ontwikkelen en naar de markt te brengen.

 

Meer over
Lees ook
Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Datacenters worden steeds meer erkend voor hun potentiële rol bij het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken. In Denemarken laat Aeven zien hoe dat voor het Deense netwerk mogelijk is gebleken.

Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Dat meldt Kevin Restivo van CBRE op LinkedIn. “In het tweede kwartaal was er een bescheiden stijging in de opname (54 MW) en het nieuwe aanbod (33 MW) op de primaire en secundaire colocatiedatacentermarkten van Europa”, schrijft hij.

Netwerkarchitectuur heeft grote invloed op duurzaamheid

Netwerkarchitectuur heeft grote invloed op duurzaamheid

Hebben de keuzes die we in het datacenter maken ten aanzien van connectiviteit invloed op het energiegebruik van een netwerkinfrastructuur? Jazeker, zegt Simone Vieira, Director Systems Engineering Europe Building & Data Center Connectivity bij CommScope. We spraken haar onlangs tijdens een gebruikersbijeenkomst van het concern.