AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

Nieuwsbericht Franse datacenters

AI-startups kunnen in 2023 wel veel venture capital-geld opstrijken, maar ze zijn nog meer geïnteresseerd in compute power en datacenters. Door het toenemen van de concurrentie is deze infrastructuur cruciaal, maar lastig te krijgen. Frankrijk springt in dit gat.

Dit is vooral een probleem voor Europese bedrijven, omdat de meeste van de voor AI cruciale elementen, zoals grafische processing units (GPUs), in de Verenigde Staten worden geproduceerd. Dit is een grote beperking voor Europese startups. In Frankrijk, waar een enorm aantal beloftevolle AI-startups is ontstaan, gaan Franse investeerders en beleidsmakers nu de “extra mile” om deze infrastructuur te realiseren en Franse startups de kans te geven om de strijd aan te gaan met concurrenten uit met name de VS.

Dit gaat verder dan alleen toegang krijgen tot supercomputer-achtige HPC-systemen. Het betekent ook het aanmoedigen van Europese bedrijven om hetzelfde soort cloud-capaciteiten te gaan opbouwen als Amazon, Microsoft en Google. Dus naast compute ook storage, networking en services.

Met name in Station F in Parijs, inmiddels uitgegroeid tot de grootste concentratie van startups ter wereld, is de nood hoog. Op deze locatie in het hartje van Parijs gaan jaarlijkse tientallen nieuwe startups van start, vrijwel allemaal met AI als onderdeel van hun ideeën. Daar is men er van overtuigd dat afhankelijkheid van fabrikanten die niet uit Europa afkomstig zijn te riskant is.

Er is dus ruimte voor nieuwe initiatieven om de compute en storage voorzieningen te ontwikkelen die deze nieuwe bedrijven nodig hebben. Het zijn vooral lokale Franse investeerders en concerns die in dit gat duiken, waaronder telecomgroep iliad Group, waar onder andere cloud provider Scaleway toe behoort en bijvoorbeeld LVMH, ‘s werelds grootste firma op het gebied van luxe-goederen. Zij investeren tientallen miljoenen in dit ecosysteem en hebben nu ook plannen voor het bouwen van de datacenters en de bijbehorende infrasdtriuctuur die deze startups nodig hebben om hun producten en diensten verder te ontwikkelen en naar de markt te brengen.

 

Meer over
Lees ook
Onderzoek: onderzeese datacenters blijken kwetsbaar voor geluidsaanvallen

Onderzoek: onderzeese datacenters blijken kwetsbaar voor geluidsaanvallen

Met de opkomst van onderzeese datacenters op verschillende locaties in de wereld, komt er ook steeds meer onderzoek naar de veiligheid van deze faciliteiten. Nieuwe studies suggereren dat onderzeese datacenters specifieke kwetsbaarheden hebben,

nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

  Overname opent nieuwe markten voor nLighten in België, Zwitserland en Spanje en breidt de aanwezigheid in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland uit.   nLighten heeft de overname bekendgemaakt van zeven edge datacenters van EXA Infrastructure. Deze stap versterkt de positie van nLighten als marktleider binnen de Europese1

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA, aanbieder van IT-technologie en –diensten, kondigt aan dat zijn Global Data Centers divisie een derde datacentercampus in Berlijn zal ontwikkelen.