Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

tim-russmann-Gwaz_0yi8Mo-unsplash

Datacenters worden steeds meer erkend voor hun potentiële rol bij het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken. In Denemarken laat Aeven zien hoe dat voor het Deense netwerk mogelijk is gebleken.

De Deense energiemarkt was onlangs getuige van een mijlpaal in de zoektocht naar het stabiliseren van het elektriciteitsnetwerk. Aeven, een Deens energiebedrijf, heeft in samenwerking met Schneider Electric een stabiliteitsoplossing geïmplementeerd. Deze oplossing maakt gebruik technologieën als energieopslag en slimme netwerkbeheersystemen, om schommelingen in de stroomtoevoer te minimaliseren en de betrouwbaarheid van het netwerk te vergroten.

Energinet, de Deense TSO (Transmission System Operator) heeft voor dit project een zogeheten Fast Frequency Reserve (FFR) pool, waarmee datacenters en andere energie-intensieve industrieën het net kunnen ondersteunen met diensten voor frequentiestabilisatie. Door samen te werken met het onderzoeks- en ontwikkelingsteam van Schneider Electric in Kolding en haar tegenhangers in Parijs, bouwde Aeven een op maat gemaakte Galaxy VX UPS-oplossing om FFR te leveren en het lokale energienet te stabiliseren. 

Deze samenwerking in Denemarken werpt de vraag op of Nederlandse datacenters niet veel nadrukkelijker een soortgelijke rol zouden kunnen spelen in het stabiliseren van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk. Nederland herbergt een aanzienlijke hoeveelheid datacenters. Door middel van slimme energieopslag en geavanceerde energiebeheersystemen kunnen deze datacenters een betrouwbare bron van reservevermogen worden, wat essentieel is om pieken en schommelingen in de elektriciteitsvraag op te vangen. Een vergelijkbare samenwerking als die tussen Aeven en Schneider Electric in Denemarken ligt daarbij voor de hand. Hierdoor kunnen Nederlandse datacenters niet alleen hun operationele efficiëntie verhogen, maar ook bijdragen aan een stabiel en duurzaam elektriciteitsnetwerk voor het hele land.

Het potentieel van datacenters om een rol te spelen in het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken wordt steeds duidelijker, zoals dit Deense project laat zien. Nederland heeft de kans om deze trend te omarmen en te profiteren van de expertise en infrastructuur van zijn omvangrijke datacenterindustrie om de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnetwerk te waarborgen en de overgang naar hernieuwbare energiebronnen te ondersteunen.

Lees ook
Maarten Otto is nieuwe voorzitter Netbeheer Nederland

Maarten Otto is nieuwe voorzitter Netbeheer Nederland

Het belang van datacenters neemt exponentieel toe. Ze staan centraal in onze digitale economie en zijn nauw verbonden met de energie-infrastructuur van ons land. Zoals Maarten Otto, de nieuw benoemde voorzitter van de ledenraad van Netbeheer Nederland, terecht opmerkt: "Onze energie-infrastructuur vormt nu en in de toekomst het fundament van Nederland."

Hierom is persbericht over nieuw datacenter bij Berlijn voor Nederland interessant

Hierom is persbericht over nieuw datacenter bij Berlijn voor Nederland interessant

Als in Duitsland de pers schrijft over een nieuw en groot datacenter is dat in principe geen nieuws voor de Nederlandse markt. Anders wordt het als het persbericht, waar iedereen naar verwijst, een paar punten bevat die juist elke Nederlander met kennis van de lokale datacentermarkt direct opvalt.

Energietransitie gaat sneller dan veel mensen denken, meent voorzitter van NVDE

Energietransitie gaat sneller dan veel mensen denken, meent voorzitter van NVDE

Nederlanders houden van klagen - over het Nederlands elftal, de files, de belastingdruk en tegenwoordig ook zeker over de energietransitie. Door alle nadruk op wat er wellicht (nog) niet goed gaat - denk aan wet- en regelgeving, het traag afgeven van vergunningen en de welbekende supply chain-problemen - verliezen we soms echter het zicht op de realiteit.