Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

tim-russmann-Gwaz_0yi8Mo-unsplash

Datacenters worden steeds meer erkend voor hun potentiële rol bij het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken. In Denemarken laat Aeven zien hoe dat voor het Deense netwerk mogelijk is gebleken.

De Deense energiemarkt was onlangs getuige van een mijlpaal in de zoektocht naar het stabiliseren van het elektriciteitsnetwerk. Aeven, een Deens energiebedrijf, heeft in samenwerking met Schneider Electric een stabiliteitsoplossing geïmplementeerd. Deze oplossing maakt gebruik technologieën als energieopslag en slimme netwerkbeheersystemen, om schommelingen in de stroomtoevoer te minimaliseren en de betrouwbaarheid van het netwerk te vergroten.

Energinet, de Deense TSO (Transmission System Operator) heeft voor dit project een zogeheten Fast Frequency Reserve (FFR) pool, waarmee datacenters en andere energie-intensieve industrieën het net kunnen ondersteunen met diensten voor frequentiestabilisatie. Door samen te werken met het onderzoeks- en ontwikkelingsteam van Schneider Electric in Kolding en haar tegenhangers in Parijs, bouwde Aeven een op maat gemaakte Galaxy VX UPS-oplossing om FFR te leveren en het lokale energienet te stabiliseren. 

Deze samenwerking in Denemarken werpt de vraag op of Nederlandse datacenters niet veel nadrukkelijker een soortgelijke rol zouden kunnen spelen in het stabiliseren van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk. Nederland herbergt een aanzienlijke hoeveelheid datacenters. Door middel van slimme energieopslag en geavanceerde energiebeheersystemen kunnen deze datacenters een betrouwbare bron van reservevermogen worden, wat essentieel is om pieken en schommelingen in de elektriciteitsvraag op te vangen. Een vergelijkbare samenwerking als die tussen Aeven en Schneider Electric in Denemarken ligt daarbij voor de hand. Hierdoor kunnen Nederlandse datacenters niet alleen hun operationele efficiëntie verhogen, maar ook bijdragen aan een stabiel en duurzaam elektriciteitsnetwerk voor het hele land.

Het potentieel van datacenters om een rol te spelen in het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken wordt steeds duidelijker, zoals dit Deense project laat zien. Nederland heeft de kans om deze trend te omarmen en te profiteren van de expertise en infrastructuur van zijn omvangrijke datacenterindustrie om de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnetwerk te waarborgen en de overgang naar hernieuwbare energiebronnen te ondersteunen.

Lees ook
Google claimt voor nieuwe AI-chip Trillium veel lager energieverbruik

Google claimt voor nieuwe AI-chip Trillium veel lager energieverbruik

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft geleid tot een enorme vraag naar rekencapaciteit in datacenters. Deze groeiende behoefte zet chipbedrijven onder druk om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die niet alleen de prestaties verbeteren

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy is gestart met de productie van natrium-ion batterijen in de Verenigde Staten. Deze batterijen zijn vooral interessant voor opslag van elektriciteit in windparken en datacenters. Het bedrijf onderstreept dat deze batterijen een hogere vermogensdichtheid en langere levensduur bieden en bovendien veiliger zijn dan bestaande batterijtec1

Deutsche Telekom (DT) neemt batterijopslag voor hernieuwbare energiebronnen in gebuik

Deutsche Telekom (DT) neemt batterijopslag voor hernieuwbare energiebronnen in gebuik

Deutsche Telekom (DT) heeft de eerste grootschalige batterijopslag voor de integratie van hernieuwbare energieën in gebruik genomen. DT doet dat via een dochteronderneming, PASM.