Keppel wil drijvend datacenter bouwen

Keppler-architectural-perspective-3a-300px

 

Als de ruimte beperkt is maar de behoefte aan digitale infrastructuur groot, dan moeten we creatief worden. Daarom werkt Keppel Data Centres in Singapore aan de ontwikkeling van een drijvend datacenter.

Over deze zogeheten Floating Data Center Module wordt al flink wat jaren gesproken, maar het lijkt er op dat deze nu daadwerkelijk gebouwd zal worden in samenwerking met een partij waarvan de naam nog niet is vrijgegeven. Over de locatie bestaat meer duidelijkheid: Loyang Offshore Supply Base, een terrein in Singapore dat beheerd wordt door Toll Group.

Keppler-fdc-top-down-view-600px

 

Keppel werkt al jaren aan het idee van een drijvend datacenter. Na een aantal studies werd het bedrijf een van de investeerders in de Californische startup Nautilus. Deze onderneming heeft technologie ontwikkeld die een drijvend datacenter mogelijk moet maken.

Daar stat tegenover dat Keppel een bedrijf is met veel activiteiten, waarvan niet altijd duidelijk is in hoeverre deze een rol zullen spelen bij het concept van een drijvend datacenter. Zo is het bedrijf via samenwerkingsverbanden met onder andere Vopak, Kawasaki en andere firma’s actief met waterstof. Het is vooralsnog onduidelijk in hoeverre waterstof in de technische infrastructuur van dit drijvende datacenterproject een rol zal spelen.

Op de foto’s een architectuurschets van het drijvende datacenter.

Meer over
Lees ook
Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

De komst van nieuwe datacentra wordt moeilijker. Het is ‘Nee, tenzij’. Datacentra nemen veel ruimte in beslag en gebruiken veel elektriciteit. De gemeente wil daarom strenger zijn bij de komst van nieuwe datacentra. Het voorstel voor nieuw beleid ligt vanaf 28 december ter inzage.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1

AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups kunnen in 2023 wel veel venture capital-geld opstrijken, maar ze zijn nog meer geïnteresseerd in compute power en datacenters. Door het toenemen van de concurrentie is deze infrastructuur cruciaal, maar lastig te krijgen. Frankrijk springt in dit gat.