Initiatief rond waterbesparing past elektrolyse toe

Singapore-hu-chen-__cBlRzLSTg-unsplash

Watergebruik en waterbesparing spelen een steeds grotere rol in de datacenterindustrie. Wereldwijd wordt daarom onderzocht hoe het gebruik van water en het toepassen van chemicaliën kan worden verminderd. In Singapore is in dat kader een interessant initiatief ontplooid voor het SIN10-datacenter van Digital Realty.

Dit project is volgens de initiatiefnemers de eerste in zijn soort die wordt geïmplementeerd in de datacenterindustrie van Singapore. Door gebruik te maken van een proces genaamd DCI-elektrolyse, heeft Digital Realty het gebruik van chemicaliën voor de behandeling van het afgevoerde water geëlimineerd. Dit stelt het bedrijf in staat om het aantal keren dat hetzelfde waterreservoir kan worden gebruikt in zijn SIN10-koeltorens aanzienlijk te vergroten voordat het als afvalwater wordt afgevoerd. Dit resulteert, zo stelt men, in een besparing van 1,24 miljoen liter water per maand.

Het bedrijfsleven in Singapore gebruikt momenteel 55% van het totale wateraanbod van het land. Met de verwachting dat dit cijfer tegen 2060 zal stijgen tot 70%, is waterbehoud een belangrijk aandachtspunt voor de datacenterindustrie in Singapore.

Sinds de implementatie van elektrolyse in februari heeft Digital Realty de maandelijkse lozingshoeveelheid van afvoerwater bij SIN10 met 90% verminderd, stelt het bedrijf vast. De efficiëntie van watergebruik (WUE) bij deze faciliteit is met 15% verbeterd, wat de standaard van 2,6 kubieke meter per megawattuur van het Singapore Public Utilities Board voor datacenters met 30% overtreft.

Naast waterbehoud zijn de elektriciteitsvereisten van SIN10 afgenomen als gevolg van minimale ophoping van mineralen in de koeltorens, meldt het concern. Hierdoor kan het gehele koelsysteem effectiever werken. Het risico van vervuiling van de watervoorziening van Singapore is ook verminderd, doordat er schoner afvalwater uit de koeltorens wordt geloosd.

Lees ook
Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn voor datacentereigenaren en -beheerders de grootste uitdagingen. Dit blijkt uit onderzoek onder 444 IT-professionals. Het onderzoek is uitgevoerd door Telindus. IT-professionals geven in het onderzoek aan waar volgens hen de hoogste prioriteit ligt in het datacenter. De resultaten van het onderzoek liggen1

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in de ontwikkeling van windmolens in de Amerikaanse staat Texas. De windmolens zijn bedoeld om de CO2-emissies die door traditionele energiebronnen worden geproduceerd te compenseren. Google drijft zijn datacenters en kantoorpanden niet aan met windenergie, maar maakt gebruik van lokale traditionele energiebedrij1

Merpa Datahousing Consultancy  en Meiberg Consultancy gaan nauwe samenwerking aan

Merpa Datahousing Consultancy en Meiberg Consultancy gaan nauwe samenwerking aan

Elvira Dragstra van Merpa Datahousing Consultancy en Henk van den Berg van Meiberg Consultancy zijn op 15 januari 2014 een samenwerkingsverband aangegaan en betreden met een nieuw gezicht de markt:  Decision Datacenter Partners BV. Zowel Merpa als Meiberg hebben een  ruime ervaring op het gebied van datacenters die bij veel verschillende bedrijve1