Initiatief rond waterbesparing past elektrolyse toe

Singapore-hu-chen-__cBlRzLSTg-unsplash

Watergebruik en waterbesparing spelen een steeds grotere rol in de datacenterindustrie. Wereldwijd wordt daarom onderzocht hoe het gebruik van water en het toepassen van chemicaliën kan worden verminderd. In Singapore is in dat kader een interessant initiatief ontplooid voor het SIN10-datacenter van Digital Realty.

Dit project is volgens de initiatiefnemers de eerste in zijn soort die wordt geïmplementeerd in de datacenterindustrie van Singapore. Door gebruik te maken van een proces genaamd DCI-elektrolyse, heeft Digital Realty het gebruik van chemicaliën voor de behandeling van het afgevoerde water geëlimineerd. Dit stelt het bedrijf in staat om het aantal keren dat hetzelfde waterreservoir kan worden gebruikt in zijn SIN10-koeltorens aanzienlijk te vergroten voordat het als afvalwater wordt afgevoerd. Dit resulteert, zo stelt men, in een besparing van 1,24 miljoen liter water per maand.

Het bedrijfsleven in Singapore gebruikt momenteel 55% van het totale wateraanbod van het land. Met de verwachting dat dit cijfer tegen 2060 zal stijgen tot 70%, is waterbehoud een belangrijk aandachtspunt voor de datacenterindustrie in Singapore.

Sinds de implementatie van elektrolyse in februari heeft Digital Realty de maandelijkse lozingshoeveelheid van afvoerwater bij SIN10 met 90% verminderd, stelt het bedrijf vast. De efficiëntie van watergebruik (WUE) bij deze faciliteit is met 15% verbeterd, wat de standaard van 2,6 kubieke meter per megawattuur van het Singapore Public Utilities Board voor datacenters met 30% overtreft.

Naast waterbehoud zijn de elektriciteitsvereisten van SIN10 afgenomen als gevolg van minimale ophoping van mineralen in de koeltorens, meldt het concern. Hierdoor kan het gehele koelsysteem effectiever werken. Het risico van vervuiling van de watervoorziening van Singapore is ook verminderd, doordat er schoner afvalwater uit de koeltorens wordt geloosd.

Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.