IBM's ontwikkelt processor die compute en memory integreert en energieverbruik drastisch vermindert

Northpole_1

Kunstmatige intelligentie (AI) zou wel eens een nieuwe sprong kunnen maken dankzij IBM’s NorthPole-processor. Ontwikkeld door onderzoekers in San Jose, Californië, belooft deze chip enorme verbeteringen in rekensnelheid en energie-efficiëntie. De geavanceerde chip integreert geheugen en verwerking, waardoor een significante versnelling in taken zoals beeldherkenning mogelijk is, en dat met aanzienlijk minder energieverbruik.

Von Neumann-flessenhals omzeild

Een van de grootste beperkingen in de computertechnologie is de Von Neumann-flessenhals, een term genoemd naar wiskundige John von Neumann. Dit concept beschrijft de vertraging die optreedt wanneer data heen en weer moet tussen de processor en het externe geheugen (RAM). De NorthPole-chip lost dit probleem op door 256 rekenkernen (cores) te gebruiken die elk hun eigen geïntegreerde geheugen hebben.

De architectuur van de NorthPole-processor is geïnspireerd door de menselijke hersenen. De cores zijn verbonden in een netwerk dat lijkt op de verbindingen tussen delen van de menselijke hersenschors. Deze ontwerpfilosofie stelt NorthPole in staat om aanzienlijk beter te presteren in standaard benchmarktests voor beeldherkenning, terwijl het slechts een vijfde van de energie verbruikt in vergelijking met de huidige toonaangevende AI-chips.

Ondanks de indrukwekkende prestaties heeft NorthPole nog enkele beperkingen, vooral als het gaat om grote taalmodellen zoals ChatGPT. Desalniettemin zien de onderzoekers grote potentie voor de NorthPole-architectuur in snelheidskritische toepassingen zoals zelfrijdende auto’s.

Naast IBM's NorthPole zijn er andere benaderingen in ontwikkeling die de belofte inhouden van verdere verbeteringen in snelheid en efficiëntie. Onderzoekers zijn bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van chips die in-geheugen berekeningen kunnen uitvoeren, een ontwikkeling die de energiekosten en latency verder zou kunnen verminderen.

Lees ook
Apple's nieuwe datacenter in de Eemshaven levert 150 tot 200 banen op

Apple's nieuwe datacenter in de Eemshaven levert 150 tot 200 banen op

Al langer is duidelijk dat Apple een nieuw datacenter gaat bouwen in de Nederlandse Eemshaven. De komst van de locatie is goed nieuws voor ons land. Het datacenter levert 150 tot 200 banen op. Dit bevestigen bronnen in de Eemshaven aan RTV Noord. Het is niet officieel bevestigd dat het nieuwe datacenter in de Eemshaven inderdaad eigendom is van A1

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn voor datacentereigenaren en -beheerders de grootste uitdagingen. Dit blijkt uit onderzoek onder 444 IT-professionals. Het onderzoek is uitgevoerd door Telindus. IT-professionals geven in het onderzoek aan waar volgens hen de hoogste prioriteit ligt in het datacenter. De resultaten van het onderzoek liggen1

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in de ontwikkeling van windmolens in de Amerikaanse staat Texas. De windmolens zijn bedoeld om de CO2-emissies die door traditionele energiebronnen worden geproduceerd te compenseren. Google drijft zijn datacenters en kantoorpanden niet aan met windenergie, maar maakt gebruik van lokale traditionele energiebedrij1