IBM's ontwikkelt processor die compute en memory integreert en energieverbruik drastisch vermindert

Northpole_1

Kunstmatige intelligentie (AI) zou wel eens een nieuwe sprong kunnen maken dankzij IBM’s NorthPole-processor. Ontwikkeld door onderzoekers in San Jose, Californië, belooft deze chip enorme verbeteringen in rekensnelheid en energie-efficiëntie. De geavanceerde chip integreert geheugen en verwerking, waardoor een significante versnelling in taken zoals beeldherkenning mogelijk is, en dat met aanzienlijk minder energieverbruik.

Von Neumann-flessenhals omzeild

Een van de grootste beperkingen in de computertechnologie is de Von Neumann-flessenhals, een term genoemd naar wiskundige John von Neumann. Dit concept beschrijft de vertraging die optreedt wanneer data heen en weer moet tussen de processor en het externe geheugen (RAM). De NorthPole-chip lost dit probleem op door 256 rekenkernen (cores) te gebruiken die elk hun eigen geïntegreerde geheugen hebben.

De architectuur van de NorthPole-processor is geïnspireerd door de menselijke hersenen. De cores zijn verbonden in een netwerk dat lijkt op de verbindingen tussen delen van de menselijke hersenschors. Deze ontwerpfilosofie stelt NorthPole in staat om aanzienlijk beter te presteren in standaard benchmarktests voor beeldherkenning, terwijl het slechts een vijfde van de energie verbruikt in vergelijking met de huidige toonaangevende AI-chips.

Ondanks de indrukwekkende prestaties heeft NorthPole nog enkele beperkingen, vooral als het gaat om grote taalmodellen zoals ChatGPT. Desalniettemin zien de onderzoekers grote potentie voor de NorthPole-architectuur in snelheidskritische toepassingen zoals zelfrijdende auto’s.

Naast IBM's NorthPole zijn er andere benaderingen in ontwikkeling die de belofte inhouden van verdere verbeteringen in snelheid en efficiëntie. Onderzoekers zijn bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van chips die in-geheugen berekeningen kunnen uitvoeren, een ontwikkeling die de energiekosten en latency verder zou kunnen verminderen.

Lees ook
TelecityGroup gaat AMS 1 uitbreiden

TelecityGroup gaat AMS 1 uitbreiden

TelecityGroup gaat zijn AMS 1 datacenter in Amsterdam uitbreiden. Dit heeft het bedrijf tijdens de bespreking van zijn jaarcijfers over 2013 bekendgemaakt. Het bedrijf stelt de vergunningen voor de uitbreiding inmiddels binnen te hebben en daarnaast contracten te hebben gesloten voor de bouw. Het vernieuwde datacenter moet in 2016 zijn deuren open1

Interoute opent datacenter in Madrid

Interoute opent datacenter in Madrid

Interoute maakt bekend een nieuw datacenter in Madrid te hebben geopend. Het datacenter is onderdeel van het pan-Europese netwerk van Interoute en voegt een nieuwe fysieke locatie toe aan Unified ICT platform van Interoute. Het Unified ICT platform stelt klanten in staat fysieke, virtuele of hybride datacenterarchitecturen as-a-service te bouwen o1

Google verdubbelde in 2013 zijn uitgaven aan datacenters

Google verdubbelde in 2013 zijn uitgaven aan datacenters

Google heeft vorig jaar maar liefst ruim 5,3 miljard euro uitgegeven aan zijn datacenters. De uitgaven zijn maar liefst twee keer zo hoog dan in 2012. Het bedrijf heeft zijn wereldwijde netwerk met datacenters in 2013 dan ook flink uitgebreid. De organisatie meldt in het vierde kwartaal van 2013 ruim 1,65 miljard euro te hebben uitgegeven aan capi1