Helpt koolstofarm beton om de milieu-footprint datacenters te verminderen?
De fabrikant van betonproducten Holcim denkt van wel. Het heeft nu afspraken gemaakt met het Amerikaanse bouwconcern Baker Concrete Construction om de door het Franse concern ontwikkelde ECOPact-betonproducten toe te passen voor datacenters.
Het eerste datacenterbederijf dat deze betonsoort gaat toepassen is AWS. Volgens de betrokken bedrijven levert het gebruik van dit type beton een reductie op van minimaal 20 procent minder ingebed koolstof ten opzichte van standaard beton. Voor de aanbieder van public cloud-diensten was dit voldoende reden om vanaf nu voor alle nieuwe faciliteiten het gebruik van dit soort koolstofarm beton voor te schrijven.
Holcim geeft aan dat de normen voor de bouwsector aan het transformeren zijn. Het versnellen van het gebruik van koolstofarme bouwmaterialen is essentieel voor aanbieders van bouwmaterialen om hun klimaatdoelstellingen te halen. Zo heeft Holcim aangegeven dat het in 2030 de emissies van scope 1 en 2 per ton cementgebonden materialen met 25 procent wil verminderen ten opzichte van het basisjaar 2018.
ECOPact is een breed assortiment koolstofarme betonproducten die zorgen voor lagere koolstofemissies in vergelijking met standaardbeton. De samenwerking tussen de bouwfirma’s die door AWS worden ingeschakeld en Holcim heeft geleid tot het ontwerp van betonmixen die 35 tot 45 procent minder CO2 opleveren. Het gebruik van ECOPact in dit datacenter-project zal naar schatting de totale CO2-uitstoot in het beton met 39 procent verminderen vergeleken met het beton dat anders zou zijn gebruikt.
Lees ook
Storing bij Gyro center door uitval koelunits
Vrijdag rond 19:00 is een storing ontstaan bij het Amsterdamse Gyro center, een datacenter dat bij velen bekend is als colo-aanbieder. De problemen zouden rond zaterdag 01:00 onder controle zijn, dan wel verholpen. Het ging dus om een, voor Nederlandse begrippen, langere storing.
Ontdek ook het ultieme glasvezel kabelgoot systeem – YellowDuct
Vandaag de dag is de vraag naar betrouwbare en schaalbare glasvezelinfrastructuur van cruciaal belang. Om aan deze behoefte te voldoen, bieden wij YellowDuct®, het ultieme systeem dat speciaal is ontworpen om te voorzien in al jouw glasvezelkabelbeheerbehoeften.
Amsterdam en de datacenters moeten gaan bewegen
Amsterdam heeft er nog een probleem bij en volgens de lokale pers zal nu nog meer naar datacenters gekeken gaan worden. Die belangstelling heeft niets te maken met het gebrek aan stroom of ruimte. Amsterdam heeft enorme behoefte aan restwarmte om het warmtenet te kunnen realiseren.