Europa wil datacenters in de ruimte

spacex-VBNb52J8Trk-unsplash

Datacenters in de ruimte opzetten? Uit de Europese studie ‘Advanced Space Cloud for European Net zero emission and Data sovereignty (ASCEND) blijkt dat dit zeer wel haalbaarheid is. De 2 miljoen euro kostende ASCEND-studie, gecoördineerd door Thales Alenia Space namens de Europese Commissie, stelt vast datacenters in de ruimte technisch, economisch en milieutechnisch haalbaar zijn. Het idee is om een deel van de energievraag voor datacenters weg te nemen en ze in de ruimte te plaatsen om te profiteren van oneindige energie, namelijk zonne-energie”, vertelde Damien Dumestier, manager van het project. De 2 miljoen euro kostende ASCEND-studie aan CNBC.

De faciliteiten die in de studie werden onderzocht, zouden op een hoogte van ongeveer 1400 kilometer om de aarde draaien, ongeveer drie keer de hoogte van het Internationale Space Station. Dumestier legde tegenover CNBC uit dat ASCEND in 2036 van plan is 13 bouwblokken voor ruimte-datacenters met een totale capaciteit van 10 megawatt in te zetten om commerciële clouddiensten vanuit de ruimte mogelijk te maken. Ieder bouwblok kent een oppervlakte van 6300 vierkante meter en omvat ruimte voor een eigen datacenter. 

Om een significante impact te hebben op het energieverbruik van de digitale sector, is het doel om tegen 2050 1300 bouwblokken in te zetten om 1 gigawatt aan capaciteit te bereiken, volgens Dumestier.

Het doel van ASCEND was om het potentieel en de milieueffecten van datacenters in de ruimte te onderzoeken om Europa te helpen tegen 2050 koolstofneutraal te worden. De studie stelt vast dat, om CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen, een nieuw type lanceervoertuig ontwikkeld zou moeten worden dat tien keer minder emissies kent. ArianeGroup, een van de twaalf deelnemende bedrijven aan de studie, werkt aan het versnellen van de ontwikkeling van dergelijke herbruikbare en milieuvriendelijke lanceervoertuigen. Het doel is om tegen 2035 de eerste - zeg maar - eco-lanceerder klaar te hebben en vervolgens 15 jaar de tijd te hebben om de enorme capaciteit te bereiken die nodig is om het project haalbaar te maken, aldus Dumestier.

ASCEND is niet de enige studie die het potentieel voor datacenters in de ruimte onderzoekt. Microsoft, dat eerder een proef heeft gedaan met een onderzees datacenter, werkt samen met bedrijven zoals Loft Orbital om de uitdagingen te verkennen bij het uitvoeren van AI en computing in de ruimte. Het werk van Microsoft is cruciaal voor innovatie en om de basis te leggen voor toekomstige gegevensbeheersoplossingen in de ruimte,” aldus een Microsoft-woordvoerder aan CNBC.

Foto: SpaceX via Unsplash

Meer over
Lees ook
Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Netbeheerder Liander heeft in de regio Amsterdam te maken met meer vraag naar capaciteit dan er aanbod is. Bestaande grootgebruikers kunnen niet uitbreiden. Nieuwe grootgebruikers, waaronder datacenters, zijn mede daarom niet welkom in de regio.

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google heeft bekendgemaakt dat de CO2-uitstoot van het bedrijf bijna 50% is gestegen ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit het milieuverslag van 2024 dat het bedrijf onlangs heeft gepubliceerd. Deze stijging vormt een aanzienlijke tegenslag in de ambitie van Google om tegen 2030 netto nul emissies te bereiken.

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Volgens een recente studie van het Duitse Borderstep Institute kan het hergebruiken van restwarmte uit datacenters in de toekomst jaarlijks tot 400.000 ton aan broeikasgassen besparen. Deze bevinding komt voort uit het DC2HEAT-project, dat de mogelijkheden en effecten van restwarmtebenutting in datacenters onderzoekt.