Helpt koolstofarm beton om de milieu-footprint datacenters te verminderen?

Beton truck2

De fabrikant van betonproducten Holcim denkt van wel. Het heeft nu afspraken gemaakt met het Amerikaanse bouwconcern Baker Concrete Construction om de door het Franse concern ontwikkelde ECOPact-betonproducten toe te passen voor datacenters.

Het eerste datacenterbederijf dat deze betonsoort gaat toepassen is AWS. Volgens de betrokken bedrijven levert het gebruik van dit type beton een reductie op van minimaal 20 procent minder ingebed koolstof ten opzichte van standaard beton. Voor de aanbieder van public cloud-diensten was dit voldoende reden om vanaf nu voor alle nieuwe faciliteiten het gebruik van dit soort koolstofarm beton voor te schrijven.

Holcim geeft aan dat de normen voor de bouwsector aan het transformeren zijn. Het versnellen van het gebruik van koolstofarme bouwmaterialen is essentieel voor aanbieders van bouwmaterialen om hun klimaatdoelstellingen te halen. Zo heeft Holcim aangegeven dat het in 2030 de emissies van scope 1 en 2 per ton cementgebonden materialen met 25 procent wil verminderen ten opzichte van het basisjaar 2018.

ECOPact is een breed assortiment koolstofarme betonproducten die zorgen voor lagere koolstofemissies in vergelijking met standaardbeton. De samenwerking tussen de bouwfirma’s die door AWS worden ingeschakeld en Holcim heeft geleid tot het ontwerp van betonmixen die 35 tot 45 procent minder CO2 opleveren. Het gebruik van ECOPact in dit datacenter-project zal naar schatting de totale CO2-uitstoot in het beton met 39 procent verminderen vergeleken met het beton dat anders zou zijn gebruikt.

Meer over
Lees ook
Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Netbeheerder Liander heeft in de regio Amsterdam te maken met meer vraag naar capaciteit dan er aanbod is. Bestaande grootgebruikers kunnen niet uitbreiden. Nieuwe grootgebruikers, waaronder datacenters, zijn mede daarom niet welkom in de regio.

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google heeft bekendgemaakt dat de CO2-uitstoot van het bedrijf bijna 50% is gestegen ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit het milieuverslag van 2024 dat het bedrijf onlangs heeft gepubliceerd. Deze stijging vormt een aanzienlijke tegenslag in de ambitie van Google om tegen 2030 netto nul emissies te bereiken.

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Volgens een recente studie van het Duitse Borderstep Institute kan het hergebruiken van restwarmte uit datacenters in de toekomst jaarlijks tot 400.000 ton aan broeikasgassen besparen. Deze bevinding komt voort uit het DC2HEAT-project, dat de mogelijkheden en effecten van restwarmtebenutting in datacenters onderzoekt.