Gartner: Tech-industrie loopt risico klanten kwijt te raken als zij niet meer werk maken van duurzaamheid

refurb duurzaamheid

Die voorspelling deed Gartner in een onlangs verschenen rapport. De reden is dat duurzaamheid een top 10 business-prioriteit is geworden voor CEO’s. Dit geldt voor alle branches en sectoren - wat betekent dat de tech-industrie - zowel IT-aanbieders als datacenterbedrijven - hier nadrukkelijk op zullen moeten inspelen, willen zij niet vervangen worden door leveranciers die wél werk maken van sustainability.

Topmanagers leggen steeds meer nadruk op de milieuprestaties van de producten en diensten die hun organisatie inkoopt, schrijft het adviesbureau in een rapport genaamd 'Predicts 2023: Environmental Sustainability Is Now an IT Sourcing Imperative'. “Duurzaamheidsrichtlijnen vereisen dat alle functies zich met spoed aanpassen”, zei Stephen White, meent Senior Director Analyst bij Gartner. “Inkoop, contract- en vendor management moeten allemaal worden aangepast.”

Duurzaamheid wordt volgens het bureau een onderscheidende factor bij het selecteren van IT-leveranciers en aanbieders van datacenterdiensten. White ziet inmiddels dat steeds meer tech-leveranciers zich op duurzaamheid richten. Niets te laat, want tegen 2026 zal 75% van de organisaties meer zaken doen met tech-leveranciers die aantoonbare duurzaamheidsdoelen en tijdlijnen hebben. Leveranciers die dat niet hebben, zullen zij proberen te vervangen, verwacht hij.

"Organisaties met duidelijke duurzaamheidsdoelstellingen hebben zich gerealiseerd dat technologieleveranciers binnen hun ecosysteem een belangrijke rol zullen spelen in hun succes", aldus White. “Duurzame inkoop, contractering en prestatiebeheer zijn van cruciaal belang om de impact van technologie op het milieu te minimaliseren.” Hij waarschuwt daarbij voor ‘green washing’: “Laat u niet verblinden door toezeggingen (…), bekijk in plaats daarvan de details achter toezeggingen en valideer verdiensten en prestaties.”

Meer over
Lees ook
Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft heeft in haar Datacenter Community Pledge zichzelf nieuwe verplichtingen opgelegd op het gebied van duurzaamheid en de gemeenschap in hun datacenteractiviteiten.

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Skygard introduceert een interessant datacenter in Hovinbyen in Oslo, dat technisch interessant is maar bovendien ook milieuvriendelijk is.

Gartner: "69% van de CEO's beschouwt duurzaamheid als groeikans"

Gartner: "69% van de CEO's beschouwt duurzaamheid als groeikans"

Uit een recent onderzoek van Gartner onder CEO's en senior executives blijkt dat 69% van de CEO's duurzaamheid beschouwt als een belangrijke zakelijke groeikans in 2024. Analisten zullen deze en andere trends bespreken tijdens het Gartner IT Symposium/Xpo 2024,