Gartner: Tech-industrie loopt risico klanten kwijt te raken als zij niet meer werk maken van duurzaamheid

refurb duurzaamheid

Die voorspelling deed Gartner in een onlangs verschenen rapport. De reden is dat duurzaamheid een top 10 business-prioriteit is geworden voor CEO’s. Dit geldt voor alle branches en sectoren - wat betekent dat de tech-industrie - zowel IT-aanbieders als datacenterbedrijven - hier nadrukkelijk op zullen moeten inspelen, willen zij niet vervangen worden door leveranciers die wél werk maken van sustainability.

Topmanagers leggen steeds meer nadruk op de milieuprestaties van de producten en diensten die hun organisatie inkoopt, schrijft het adviesbureau in een rapport genaamd 'Predicts 2023: Environmental Sustainability Is Now an IT Sourcing Imperative'. “Duurzaamheidsrichtlijnen vereisen dat alle functies zich met spoed aanpassen”, zei Stephen White, meent Senior Director Analyst bij Gartner. “Inkoop, contract- en vendor management moeten allemaal worden aangepast.”

Duurzaamheid wordt volgens het bureau een onderscheidende factor bij het selecteren van IT-leveranciers en aanbieders van datacenterdiensten. White ziet inmiddels dat steeds meer tech-leveranciers zich op duurzaamheid richten. Niets te laat, want tegen 2026 zal 75% van de organisaties meer zaken doen met tech-leveranciers die aantoonbare duurzaamheidsdoelen en tijdlijnen hebben. Leveranciers die dat niet hebben, zullen zij proberen te vervangen, verwacht hij.

"Organisaties met duidelijke duurzaamheidsdoelstellingen hebben zich gerealiseerd dat technologieleveranciers binnen hun ecosysteem een belangrijke rol zullen spelen in hun succes", aldus White. “Duurzame inkoop, contractering en prestatiebeheer zijn van cruciaal belang om de impact van technologie op het milieu te minimaliseren.” Hij waarschuwt daarbij voor ‘green washing’: “Laat u niet verblinden door toezeggingen (…), bekijk in plaats daarvan de details achter toezeggingen en valideer verdiensten en prestaties.”

Lees ook
Project RePlanIT krijgt subsidie KIA-CE

Project RePlanIT krijgt subsidie KIA-CE

AMS Institute, Aliter Networks, IDEAL&CO Explore, WcooliT, KPN, TU Delft, STichting Green IT Amsterdam, Amsterdam Economic Board ontvangen met dit project subsidie vanuit de regeling TSE Industrie CE 2021: Circulaire Economie van de KIA CE en RVO.

Seenons brengt Knowledge Center en Matchmaker voor afvalstromen

Seenons brengt Knowledge Center en Matchmaker voor afvalstromen

Seenons heeft twee nieuwe tools ontwikkeld die organisaties moeten helpen bij het bereiken van Zero Waste. Het platform voor afvalverwerkers heeft een Knowledge Center geïntroduceerd waar bedrijven terecht kunnen met vragen over hun afvalstromen. Die kan gaan over afvalscheiding, circulaire inkoop of compliance met wetgeving, en meer onderwerpen

Eurostat herziet monitoringskader circulaire economie

Eurostat herziet monitoringskader circulaire economie

Eurostat heeft het herziene EU-monitoringskader voor de circulaire economie uitgebracht. Het nieuwe monitoringskader omvat een nieuwe dimensie over wereldwijde duurzaamheid en veerkracht, die wordt toegevoegd aan de reeds bestaande vier dimensies van het vorige monitoringskader.