Gartner: Tech-industrie loopt risico klanten kwijt te raken als zij niet meer werk maken van duurzaamheid

refurb duurzaamheid

Die voorspelling deed Gartner in een onlangs verschenen rapport. De reden is dat duurzaamheid een top 10 business-prioriteit is geworden voor CEO’s. Dit geldt voor alle branches en sectoren - wat betekent dat de tech-industrie - zowel IT-aanbieders als datacenterbedrijven - hier nadrukkelijk op zullen moeten inspelen, willen zij niet vervangen worden door leveranciers die wél werk maken van sustainability.

Topmanagers leggen steeds meer nadruk op de milieuprestaties van de producten en diensten die hun organisatie inkoopt, schrijft het adviesbureau in een rapport genaamd 'Predicts 2023: Environmental Sustainability Is Now an IT Sourcing Imperative'. “Duurzaamheidsrichtlijnen vereisen dat alle functies zich met spoed aanpassen”, zei Stephen White, meent Senior Director Analyst bij Gartner. “Inkoop, contract- en vendor management moeten allemaal worden aangepast.”

Duurzaamheid wordt volgens het bureau een onderscheidende factor bij het selecteren van IT-leveranciers en aanbieders van datacenterdiensten. White ziet inmiddels dat steeds meer tech-leveranciers zich op duurzaamheid richten. Niets te laat, want tegen 2026 zal 75% van de organisaties meer zaken doen met tech-leveranciers die aantoonbare duurzaamheidsdoelen en tijdlijnen hebben. Leveranciers die dat niet hebben, zullen zij proberen te vervangen, verwacht hij.

"Organisaties met duidelijke duurzaamheidsdoelstellingen hebben zich gerealiseerd dat technologieleveranciers binnen hun ecosysteem een belangrijke rol zullen spelen in hun succes", aldus White. “Duurzame inkoop, contractering en prestatiebeheer zijn van cruciaal belang om de impact van technologie op het milieu te minimaliseren.” Hij waarschuwt daarbij voor ‘green washing’: “Laat u niet verblinden door toezeggingen (…), bekijk in plaats daarvan de details achter toezeggingen en valideer verdiensten en prestaties.”

Meer over
Lees ook
‘TIA TR-60 is standaard voor duurzaam beheer van IT-infrastructuren’

‘TIA TR-60 is standaard voor duurzaam beheer van IT-infrastructuren’

De Telecommunications Industry Association (TIA) heeft de TR-60 gepubliceerd. Dat vertelt David Cuthbertson. Hij is lid van de commissie die infrastructure life cycle management voor de TIA behandelt. Dat werk heeft geleid tot de nieuwe TR-60 standaard die is gericht op het duurzaam beheren van IT-infrastructuren.

Nutanix introduceert Carbon Power Estimator

Nutanix introduceert Carbon Power Estimator

Nutanix introduceert Carbon Power Estimator om datacenters inzicht te geven in energieverbruik en CO2-voetafdruk. In een tijd waarin duurzaamheid en milieubewustzijn centraal staan, wordt de rol van de IT-afdeling in bedrijven steeds belangrijker. Het is dan ook van essentieel belang dat organisaties inzicht krijgen in het energieverbruik en de C1

Euralarm start werkgroep Milieu & Duurzaamheid

Euralarm start werkgroep Milieu & Duurzaamheid

De Europese brancheorganisatie voor elektronische brand- en beveiligingsindustrie Euralarm heeft een nieuwe Task Group opgericht met de focus op milieu- en duurzaamheidskwesties.