nLighten introduceert innovatieve geïntegreerde CFE-score

nlighten

Nieuwe meetmethode, ontwikkeld in samenwerking met FEEM, kan nLighten het volledige 24/7 koolstofvrije energieverbruik van edge datacenters meten en erover rapporteren. 

nLighten, een digitaal infrastructuurplatform en koploper in de Europese datacentermarkt, heeft een uitbreiding op de al bestaande CFE-meetmethode (Carbon Free Energy) geïntroduceerd. CFE is een indicator die het percentage koolstofvrije energie meet dat per uur wordt geleverd en verbruikt. nLighten voegt daar nu een meetmethode aan toe die warmteterugwinning integreert in de energierapportage. Met deze innovatieve meetmethode is nLighten op weg een nieuwe standaard te zetten in duurzaamheidsrapportage voor de datacenterbranche.

 

image
De geïntegreerde CFE-score van nLighten omvat ook energiesysteemintegratie (Bron: nLighten) 
 
Het onderzoek is ontwikkeld door nLighten in samenwerking met de Fondazione Eni Enrica Mattei (FEEM), een toonaangevend internationaal onderzoekscentrum voor energie- en milieuvraagstukken in Milaan. De geïntegreerde CFE-score staat centraal in het onderzoek en onderstreept de toewijding van nLighten voor het stimuleren van een 24/7 koolstofvrij energieconcept. nLighten hanteert hierbij een holistische aanpak die energiesysteemintegratie omvat. 24/7 koolstofvrije energie betekent dat elke kilowattuur aan verbruikte elektriciteit afkomstig is van koolstofvrije elektriciteit, ieder uur van de dag, overal. Dit doel wordt gestimuleerd om nul uitstoot te bereiken.  
 
Waar standaard CFE-indicatoren zich uitsluitend richten op het elektriciteitsverbruik, breidt de aanpak van nLighten de meetmethode uit met zowel koolstofvrije elektriciteit als warmte die door de datacenters van nLighten wordt geproduceerd. Vervolgens wordt de terugwinning van afvalwarmte geïntegreerd in de duurzaamheidscijfers, die niet alleen betrekking hebben op de perimeter van het datacenter maar ook op aanverwante gebouwen of systemen. Met dit initiatief streeft nLighten naar een transparante meting van de impact op het milieu en een bijdrage aan decarbonisatie-initiatieven. 
 
Belangrijke innovatieve meetcriteria die in het onderzoek worden geïntroduceerd, omvatten: 
  • De Integrated CarbonFree Energy score (ICFEn), die zowel koolstofvrije elektriciteits- als warmtescores combineert om het totale percentage koolstofvrije energie te meten. Deze score kan worden berekend voor het afzonderlijke datacenter of voor een systeem van meerdere energieverbruikers, zodat het ecosysteem van sector-coupled datacenters in kaart wordt gebracht. 
  • De Integrated Avoided Emissions maatstaf, die emissiereducties kwantificeert die worden bereikt door sector coupling van het datacenter en andere nutsvoorzieningen, zoals hergebruik van warmte, opwekking van duurzame energie en stabilisatie van het elektriciteitsnet. 
In het onderzoek wordt een voorbeeld gegeven uit Eschborn, Duitsland, waar nLighten succesvol samenwerkte met lokale partijen en gebruikmaakte van hun innovatieve oplossing voor warmtehergebruik. De nieuwste generatie koelsystemen van nLighten absorbeert de warmte van de servers en brengt deze op een temperatuur die direct geschikt is voor stadsverwarming. Het datacenter van nLighten zal het openbare binnenzwembad van Eschborn en een nabijgelegen kantoorgebouw van koolstofvrije warmte voorzien. 
 
Door lokale warmtesystemen aan te sluiten op hun datacenters helpt nLighten omliggende gebouwen hun CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen dankzij betrouwbare en duurzame warmtebronnen. 
 
“Bij nLighten zetten we sterk in op het bevorderen van geïntegreerde duurzaamheid in de datacenterindustrie,” zegt Chad McCarthy, CTO bij nLighten. “De geïntegreerde CFE-score houdt rekening met alle componenten van nLighten sector coupling: hergebruik van warmte, netstabilisatie, opwekking ter plaatse en stroomafnameovereenkomsten (PPA's). Door al deze componenten te integreren in de CFE-score, creëren we een meetmethode die de verbeteringen in efficiëntie en uitstoot in kaart brengt die onze datacenters maken binnen hun ecosysteem.” 
 
“De energietransitie vereist meer transparantie bij de inkoop van energie en meer verantwoording voor milieuclaims,” zegt Prof. Alessandro Lanza, Executive Director van FEEM. “Bij FEEM werken we al meer dan dertig jaar aan duurzaamheid en ondersteunen we de ontwikkeling van nauwkeurige prestatie-evaluatiemethoden. Daarom zijn we blij dat we een nieuwe methodologie kunnen bieden voor het berekenen van de CO2-voetafdruk van het energieverbruik van datacenters. Aangezien de energievraag van ICT naar verwachting aanzienlijk zal groeien, is het belangrijk dat de sector strenge regels voor CO2-uitstoot aanneemt.” 
 
Voor meer informatie over hoe de geïntegreerde CFE-score werkt, kunt u hier het onderzoeksrapport downloaden: https://www.nlighten.eu/en/nlightens-carbon-free-energy-commitment/  
 
Lees ook
Deep Fission wil SMR-reactoren voor datacenters onder de grond plaatsen

Deep Fission wil SMR-reactoren voor datacenters onder de grond plaatsen

De zoektocht naar betrouwbare, duurzame en betaalbare energiebronnen is voor datacenters van cruciaal belang. De recente samenwerking tussen de twee Amerikaanse bederijven Deep Fission en Endeavour Energy brengt een nieuwe aanpak dichterbij: het gebruik van Small Modular Reactors (SMR’s) die diep onder de grond geplaatst worden.

Oproep op LinkedIn aan datacenters: stop met het meten van PUE – tijd voor NUE

Oproep op LinkedIn aan datacenters: stop met het meten van PUE – tijd voor NUE

de afgelopen jaren heeft de datacenterindustrie zich blindgestaard op PUE (Power Usage Effectiveness) als dé maatstaf voor efficiëntie. Dat is althans de mening van Giles Gibson van de Britse The Original Thinking Group. Hij plaatst hierover een bericht op LinkedIn. Volgens Gibson is het tijd om verder te kijken dan dit in zijn ogen verouderde con1

Noord Holland echt op slot voor datacenters - grootverbruikers van elektriciteit moeten tot tien jaar wachten

Noord Holland echt op slot voor datacenters - grootverbruikers van elektriciteit moeten tot tien jaar wachten

Het zat er aan te komen, TenneT en Liander hebben nu dan bekend gemaakt dat voor de hele provincie Noord Holland de elektriciteit op is voor grootverbruikers zoals datacenters. Er moet heel hard aan de rem getrokken worden om te voorkomen dat per 2026 in delen van de provincie de kans op black-outs door overbelasting onaanvaardbaar hoog is.