E-Waste World 2024 laat ook zien hoe datacenters beter kunnen recyclen

Circulaire-IT_E-waste-world

Op 26 en 27 juni was E-Waste World, Battery Recycling, Metal Recycling Conference & Expo 2024 in Frankfurt. Een internationale bijeenkomst die ook goed op de agenda past van datacenter professionals.

Voor de tweede maal ging Eric Luteijn naar dit event waar drie werelden bij elkaar komen.  Ten opzichte van vorig jaar was de expo en congres drie keer groter dan de vorige editie. Ik schat drieduizend bezoekers en tweehonderd standhouders. Er was een uitgebreid tweedaags congresprogramma met de drie tracks en 174 sprekers. 

E-Waste World toont complexiteiten en mogelijkheden van verwerking

E-Waste World gaf inzichten voor het verleggen van het traditionele e-waste-beheer naar een benadering van de hele levenscyclus. Er was een focus voor de levenscyclus van het product. Vanaf het eerste gebruik tot hergebruik en vervolgens het einde van de levensduur. Het liet allemaal zien hoe ontwerp, reparatie, retourzendingen, ITAD, AI, data-opschoning en beleid circulariteit mogelijk maken. Het gaf een goed beeld van de complexiteiten en mogelijkheden van duurzaamheid.

Wat namen van bedrijven die we gesproken hebben of naar hebben geluisterd voor een impressie: Adisa, Alfred H. Knight, Bechtle Remarketing, Certus Erasure, Closing The Loop, CTIA / Wise Certification, Ducore, Extreme Protocol Solutions / Enterprise Data Erasure, Faber Group, First-Case, Racks & Batteries, Flex IT Distribution Nederland, Fraunhaufer, HP, iFixit, Lenovo, Logitech, Le GSM, Mirec Recycling, RLA, Reverse Logistics Association, Sims Lifecycle Services, Nederland, Stellar Data Recovery & BitRaser Data Erasure & Diagnostics, Sustainable Electronics (Seri), TheBrokerSite, Umicore. Natuurlijk hebben we ook weer veel bekenden gezien.

De volgende editie is op 4 en 5 juni 2025, weer in Frankfurt. Meer informatie: https://ewaste-expo.com/

Lees ook
Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Volgens een recente studie van het Duitse Borderstep Institute kan het hergebruiken van restwarmte uit datacenters in de toekomst jaarlijks tot 400.000 ton aan broeikasgassen besparen. Deze bevinding komt voort uit het DC2HEAT-project, dat de mogelijkheden en effecten van restwarmtebenutting in datacenters onderzoekt.

nLighten introduceert innovatieve geïntegreerde CFE-score

nLighten introduceert innovatieve geïntegreerde CFE-score

nLighten, een digitaal infrastructuurplatform en koploper in de Europese datacentermarkt, heeft een uitbreiding op de al bestaande CFE-meetmethode (Carbon Free Energy) geïntroduceerd. CFE is een indicator die het percentage koolstofvrije energie meet dat per uur wordt geleverd en verbruikt.

Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft heeft in haar Datacenter Community Pledge zichzelf nieuwe verplichtingen opgelegd op het gebied van duurzaamheid en de gemeenschap in hun datacenteractiviteiten.