Equinix gaat experimenteren met ‘ventilatormuren’

Equinix gaat in haar datacenters experimenteren met ventilatoren die worden aangebracht in de muren, wat het bedrijf ‘ventilatormuren’ noemt. Het bedrijf wil hiermee onderzoeken welke prestaties deze vorm van koeling in de praktijk levert.

datacenter2 Het Amerikaanse Equinix maakt al langer gebruik overhead koeling en verhoogde vloeren met daaronder koelinstallaties. Nu gaat het bedrijf dus experimenteren met een derde optie: het plaatsen van ventilatoren in de muren van datacenters. Het experiment is door Raouf Abdel, Operating Chief voor Amerika, aangekondigd in een blogpost. Abdel doet geen uitspraken over zijn verwachtingen van het koelconcept en benadrukt hij dat Equinix nog geen kant wil kiezen. Het gaat dan ook om een experiment waarmee het bedrijf de prestaties van het concept in de praktijk wil uittesten.

Twee muren

Een ventilatormuur bestaat in de praktijk uit twee muren. De buitenmuur wordt voorzien van koelunits, terwijl de binnenmuur wordt voorzien van ventilatoren. De koelunits leveren gekoelde lucht af aan de ventilatoren, die deze lucht op hun beurt het datacenter inblazen. Warme lucht wordt hierdoor omhoog gedreven, en uiteindelijk aan de bovenzijde van de faciliteit afgevoerd.

Abdel zet in zijn blogpost een aantal voordelen van ventilatormuren op een rijtje:

  • Er zijn geen investeringen nodig in luchtkanalen in het plafond of ventilatoren onder de verhoogde vloer van het datacenter
  • Door het ontbreken van luchtkanalen in het platfond en ventilatoren onder de vloer is minder onderhoud nodig
  • Er blijft meer ruimte over voor IT-apparatuur aangezien er geen koelunits op de datacentervloer staan

Een nadeel van het koelconcept is echter dat een ventilatormuur uitsluitend geschikt is voor datacenters met maximaal twee verdiepingen. Het concept is daarnaast moeilijk toe te passen op renovatieprojecten.

Meer informatie over het experiment is hier te vinden.

Dossiers
Lees ook
3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Manageme1

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling gaat met ingang van 2 februari 2024 verder onder een nieuwe naam: METIS. Vanaf dezelfde datum verlaat het bedrijf - dat in de afgelopen negen jaar een betrouwbare reputatie heeft opgebouwd in het koelen van onder andere datacenters - in goede harmonie de DE WIT groep om zelfstandig verder te groeien.

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.