3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

37cb42a035cc3a931838ee3246b34fcc7f61db4c

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Management.

Het project, bekend als Baufeld 5 en gelegen aan de Billie Holiday Strasse in Heidelberg, betreft een gebouw van een verdieping met een totale oppervlakte van bijna 600 vierkante meter. Het wordt beschouwd als Europa's grootste 3D-geprinte structuur, het eerste 3D-geprinte industriële gebouw wereldwijd, en tevens het eerste 3D-geprinte datacenter.

De bouw van de faciliteit startte vorig jaar met behulp van een BOD2 3D-bouwprinter. Met de voltooiing van de ruwbouw zal Heidelberg iT nu overgaan tot het inrichten van de technische ruimtes en elektrische installaties. Het datacenter zal een vermogen van 500 kW bieden en heeft capaciteit voor ongeveer 100 racks. De inrichting zal naar verwachting tegen het einde van de zomer afgerond zijn. Het IT-bedrijf heeft een langdurige huurovereenkomst voor de locatie.

Voor de constructie van de faciliteit is ongeveer 450 ton printbeton gebruikt, afkomstig van Heidelberg Materials. Dit beton is 100 procent recyclebaar en bevat een bindmiddel dat, in vergelijking met puur Portlandcement, een CO2-reductie van 55 procent kan realiseren.

Lees ook
Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Governance...

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC is van plan een nieuw datacenter te bouwen in Frankfurt. De aanbieder van colocatie datacenters breidt nu ook zijn managementteam uit. Naast strategie-uitbreiding, groeiversnelling en colocatiediensten wil het bedrijf in de toekomst ook hybride cloud- en connectiviteitsoplossingen kunnen aanbieden.

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact van...