3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

37cb42a035cc3a931838ee3246b34fcc7f61db4c

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Management.

Het project, bekend als Baufeld 5 en gelegen aan de Billie Holiday Strasse in Heidelberg, betreft een gebouw van een verdieping met een totale oppervlakte van bijna 600 vierkante meter. Het wordt beschouwd als Europa's grootste 3D-geprinte structuur, het eerste 3D-geprinte industriële gebouw wereldwijd, en tevens het eerste 3D-geprinte datacenter.

De bouw van de faciliteit startte vorig jaar met behulp van een BOD2 3D-bouwprinter. Met de voltooiing van de ruwbouw zal Heidelberg iT nu overgaan tot het inrichten van de technische ruimtes en elektrische installaties. Het datacenter zal een vermogen van 500 kW bieden en heeft capaciteit voor ongeveer 100 racks. De inrichting zal naar verwachting tegen het einde van de zomer afgerond zijn. Het IT-bedrijf heeft een langdurige huurovereenkomst voor de locatie.

Voor de constructie van de faciliteit is ongeveer 450 ton printbeton gebruikt, afkomstig van Heidelberg Materials. Dit beton is 100 procent recyclebaar en bevat een bindmiddel dat, in vergelijking met puur Portlandcement, een CO2-reductie van 55 procent kan realiseren.

Meer over
Lees ook
Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft heeft in haar Datacenter Community Pledge zichzelf nieuwe verplichtingen opgelegd op het gebied van duurzaamheid en de gemeenschap in hun datacenteractiviteiten.

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Skygard introduceert een interessant datacenter in Hovinbyen in Oslo, dat technisch interessant is maar bovendien ook milieuvriendelijk is.

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

AI-hyperscaler CoreWeave kondigt aan dat het $2,2 miljard zal investeren om drie nieuwe datacenters te openen in continentaal Europa tegen eind 2025. Deze nieuwe datacenters zullen worden gevestigd in Noorwegen, Zweden en Spanje.