3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

37cb42a035cc3a931838ee3246b34fcc7f61db4c

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Management.

Het project, bekend als Baufeld 5 en gelegen aan de Billie Holiday Strasse in Heidelberg, betreft een gebouw van een verdieping met een totale oppervlakte van bijna 600 vierkante meter. Het wordt beschouwd als Europa's grootste 3D-geprinte structuur, het eerste 3D-geprinte industriële gebouw wereldwijd, en tevens het eerste 3D-geprinte datacenter.

De bouw van de faciliteit startte vorig jaar met behulp van een BOD2 3D-bouwprinter. Met de voltooiing van de ruwbouw zal Heidelberg iT nu overgaan tot het inrichten van de technische ruimtes en elektrische installaties. Het datacenter zal een vermogen van 500 kW bieden en heeft capaciteit voor ongeveer 100 racks. De inrichting zal naar verwachting tegen het einde van de zomer afgerond zijn. Het IT-bedrijf heeft een langdurige huurovereenkomst voor de locatie.

Voor de constructie van de faciliteit is ongeveer 450 ton printbeton gebruikt, afkomstig van Heidelberg Materials. Dit beton is 100 procent recyclebaar en bevat een bindmiddel dat, in vergelijking met puur Portlandcement, een CO2-reductie van 55 procent kan realiseren.

Meer over
Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.