Equinix gaat experimenteren met ‘ventilatormuren’

Equinix gaat in haar datacenters experimenteren met ventilatoren die worden aangebracht in de muren, wat het bedrijf ‘ventilatormuren’ noemt. Het bedrijf wil hiermee onderzoeken welke prestaties deze vorm van koeling in de praktijk levert.

datacenter2 Het Amerikaanse Equinix maakt al langer gebruik overhead koeling en verhoogde vloeren met daaronder koelinstallaties. Nu gaat het bedrijf dus experimenteren met een derde optie: het plaatsen van ventilatoren in de muren van datacenters. Het experiment is door Raouf Abdel, Operating Chief voor Amerika, aangekondigd in een blogpost. Abdel doet geen uitspraken over zijn verwachtingen van het koelconcept en benadrukt hij dat Equinix nog geen kant wil kiezen. Het gaat dan ook om een experiment waarmee het bedrijf de prestaties van het concept in de praktijk wil uittesten.

Twee muren

Een ventilatormuur bestaat in de praktijk uit twee muren. De buitenmuur wordt voorzien van koelunits, terwijl de binnenmuur wordt voorzien van ventilatoren. De koelunits leveren gekoelde lucht af aan de ventilatoren, die deze lucht op hun beurt het datacenter inblazen. Warme lucht wordt hierdoor omhoog gedreven, en uiteindelijk aan de bovenzijde van de faciliteit afgevoerd.

Abdel zet in zijn blogpost een aantal voordelen van ventilatormuren op een rijtje:

  • Er zijn geen investeringen nodig in luchtkanalen in het plafond of ventilatoren onder de verhoogde vloer van het datacenter
  • Door het ontbreken van luchtkanalen in het platfond en ventilatoren onder de vloer is minder onderhoud nodig
  • Er blijft meer ruimte over voor IT-apparatuur aangezien er geen koelunits op de datacentervloer staan

Een nadeel van het koelconcept is echter dat een ventilatormuur uitsluitend geschikt is voor datacenters met maximaal twee verdiepingen. Het concept is daarnaast moeilijk toe te passen op renovatieprojecten.

Meer informatie over het experiment is hier te vinden.

Dossiers
Lees ook
Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Bizo wijst op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.