DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Frankfurt Skyline

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.

De groeiende afhankelijkheid van datacenters gaat gepaard met een aanzienlijke toename in elektriciteitsverbruik. In Frankfurt am Main alleen al is het stroomverbruik van grote datacenters tussen 2017 en 2022 met bijna 130% gestegen, wat neerkomt op bijna 2,4 miljard kilowattuur. Deze hoeveelheid energie zou potentieel kunnen voorzien in de verwarmingsbehoefte van ongeveer 100.000 appartementen. De praktische implementatie van warmteterugwinning uit datacenters stuit op diverse technische, organisatorische en economische uitdagingen. Het primaire doel van DC2HEAT is om met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) het plannen, aanpassen en het beheren van systemen voor warmteterugwinning uit datacenters te vereenvoudigen. Door deze processen efficiënter en economisch rendabeler te maken, wordt niet alleen de verspreiding van deze technologie bevorderd, maar worden ook nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van restwarmte ontsloten.

Een belangrijke speler in het DC2HEAT-project is het Borderstep Institute, dat zich richt op het analyseren en beoordelen van de duurzaamheidspotentieel van AI in dit project. Bovendien ondersteunt Borderstep de praktische toepassing van de onderzoeksresultaten.

Het project wordt ondersteund door een consortium van partners, waaronder het Software Innovation Campus Paderborn (SICP) van de Universiteit van Paderborn, het advies- en planningsbureau AS Enterprise Engineering en de AI-agentschap Unetiq. Daarnaast wordt het project ondersteund door een breed scala aan partners en supporters, waaronder de stad Frankfurt, de initiatiefgroep Digitales Hessen, de eco Verband der Internetwirtschaft, energieleverancier Mainova en diverse bedrijven uit de datacentersector.

DC2HEAT ontvangt financiering van het Duitse Ministerie voor Milieu, Natuurbescherming, Nucleaire Veiligheid en Consumentenbescherming (BMUV) als onderdeel van het programma 'KI-Leuchttürme für Umwelt, Klima, Natur und Ressourcen'. De toekomstige, milieu- en maatschappijgerichte organisatie 'Zukunft, Umwelt, Gesellschaft (ZUG) GmbH' is verantwoordelijk voor het beheer van dit financieringsprogramma. Het project zal naar verwachting veel kennis opleveren die ook in landen als Nederland relevant zijn.

Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.