Distributeur van KyotoCooling klaagt Amerikaanse Nortek Air Solutions aan wegens patentschending

Air Enterprise Acquisition, de exclusieve distributeur van de warmtewiel gebaseerde koelsystemen van het Nederlandse KyotoCooling, slaapt Nortek Air Solutions voor de rechter. Nortek zou met haar koeloplossingen, waarin eveneens een warmtewiel wordt gebruikt, een patent van KyotoCooling schenden.

Dit meldt DatacenterKnowledge. Een warmtewiel wordt gebruikt om het gebruik van buitenlucht voor koeling te maximaliseren. Het wiel is in feit een warmtewisselaar die ronddraait, met verschillende kanalen voor de warmtelucht van servers en koude buitenlucht. Met behulp van een warmtewiel is het mogelijk problemen met conventionele vrije koeling aan te pakken, waaronder ongewenste luchtvochtigheid en luchtvervuiling.

kyotocooling Een koelsysteem van KyotoCooling (bron: KyotoCooling)

Patentschending

De aanklacht van Air Enterprise Acquisition heeft betrekking op het schenden van een patent waarin een warmtewiel wordt toegepast op een koelinstallatie gericht op datacenters. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een indirect economiser (voorverwarmer) proces. In een verklaring meldt Joe Miketo, CEO van Air Enterprise Acquisition, dat het bedrijf de exclusieve ditributeur van KyotoCooling’s technologie is in de VS, en het zich hierdoor genoodzaakt ziet zijn rechten ‘krachtig’ te verdedigen.

Op de website van Nortek Air Solutions zijn overigens geen warmtewielen te vinden. Het is dan ook onduidelijk op hoeveel locaties het warmtewiel is geïmplementeerd. KyotoCooling stelt dat wereldwijd honderden datacenters gebruik maken van zijn warmtewiel gebaseerde koelsystemen.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

De toenemende power density van datacenter-racks, veroorzaakt door technologieën zoals cloud computing en generatieve AI, heeft geleid tot de verkenning van vloeistofkoeling als oplossing voor thermisch beheer. Zelfs met afscherming hebben traditionele luchtkoelingsmethoden moeite om te voldoen aan de koelbehoeften van dicht op elkaar gepakte1

Kunnen traditionele passieve koeltechnieken een bijdrage leveren aan datacenterkoeling?

Kunnen traditionele passieve koeltechnieken een bijdrage leveren aan datacenterkoeling?

Dat is een vraag die John Laban, bekend van Open Compute en OpenUK, zich stelt. Hij komt met die vraag na het zien van een korte video over global warming en het gebruik van airconditioning. Het aantal airco’s zal - zo voorspellen de makers van de video - naar verwachting de komende jaren verdrievoudigen.

Initiatief rond waterbesparing past elektrolyse toe

Initiatief rond waterbesparing past elektrolyse toe

Watergebruik en waterbesparing spelen een steeds grotere rol in de datacenterindustrie. Wereldwijd wordt daarom onderzocht hoe het gebruik van water en het toepassen van chemicaliën kan worden verminderd. In Singapore is in dat kader een interessant initiatief ontplooid voor het SIN10-datacenter van Digital Realty.