Distributeur van KyotoCooling klaagt Amerikaanse Nortek Air Solutions aan wegens patentschending

Air Enterprise Acquisition, de exclusieve distributeur van de warmtewiel gebaseerde koelsystemen van het Nederlandse KyotoCooling, slaapt Nortek Air Solutions voor de rechter. Nortek zou met haar koeloplossingen, waarin eveneens een warmtewiel wordt gebruikt, een patent van KyotoCooling schenden.

Dit meldt DatacenterKnowledge. Een warmtewiel wordt gebruikt om het gebruik van buitenlucht voor koeling te maximaliseren. Het wiel is in feit een warmtewisselaar die ronddraait, met verschillende kanalen voor de warmtelucht van servers en koude buitenlucht. Met behulp van een warmtewiel is het mogelijk problemen met conventionele vrije koeling aan te pakken, waaronder ongewenste luchtvochtigheid en luchtvervuiling.

kyotocooling Een koelsysteem van KyotoCooling (bron: KyotoCooling)

Patentschending

De aanklacht van Air Enterprise Acquisition heeft betrekking op het schenden van een patent waarin een warmtewiel wordt toegepast op een koelinstallatie gericht op datacenters. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een indirect economiser (voorverwarmer) proces. In een verklaring meldt Joe Miketo, CEO van Air Enterprise Acquisition, dat het bedrijf de exclusieve ditributeur van KyotoCooling’s technologie is in de VS, en het zich hierdoor genoodzaakt ziet zijn rechten ‘krachtig’ te verdedigen.

Op de website van Nortek Air Solutions zijn overigens geen warmtewielen te vinden. Het is dan ook onduidelijk op hoeveel locaties het warmtewiel is geïmplementeerd. KyotoCooling stelt dat wereldwijd honderden datacenters gebruik maken van zijn warmtewiel gebaseerde koelsystemen.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken l1

Storing bij Gyro center door uitval koelunits

Storing bij Gyro center door uitval koelunits

Vrijdag rond 19:00 is een storing ontstaan bij het Amsterdamse Gyro center, een datacenter dat bij velen bekend is als colo-aanbieder. De problemen zouden rond zaterdag 01:00 onder controle zijn, dan wel verholpen. Het ging dus om een, voor Nederlandse begrippen, langere storing.

Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

De toenemende power density van datacenter-racks, veroorzaakt door technologieën zoals cloud computing en generatieve AI, heeft geleid tot de verkenning van vloeistofkoeling als oplossing voor thermisch beheer. Zelfs met afscherming hebben traditionele luchtkoelingsmethoden moeite om te voldoen aan de koelbehoeften van dicht op elkaar gepakte1