Distributeur van KyotoCooling klaagt Amerikaanse Nortek Air Solutions aan wegens patentschending

Air Enterprise Acquisition, de exclusieve distributeur van de warmtewiel gebaseerde koelsystemen van het Nederlandse KyotoCooling, slaapt Nortek Air Solutions voor de rechter. Nortek zou met haar koeloplossingen, waarin eveneens een warmtewiel wordt gebruikt, een patent van KyotoCooling schenden.

Dit meldt DatacenterKnowledge. Een warmtewiel wordt gebruikt om het gebruik van buitenlucht voor koeling te maximaliseren. Het wiel is in feit een warmtewisselaar die ronddraait, met verschillende kanalen voor de warmtelucht van servers en koude buitenlucht. Met behulp van een warmtewiel is het mogelijk problemen met conventionele vrije koeling aan te pakken, waaronder ongewenste luchtvochtigheid en luchtvervuiling.

kyotocooling Een koelsysteem van KyotoCooling (bron: KyotoCooling)

Patentschending

De aanklacht van Air Enterprise Acquisition heeft betrekking op het schenden van een patent waarin een warmtewiel wordt toegepast op een koelinstallatie gericht op datacenters. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een indirect economiser (voorverwarmer) proces. In een verklaring meldt Joe Miketo, CEO van Air Enterprise Acquisition, dat het bedrijf de exclusieve ditributeur van KyotoCooling’s technologie is in de VS, en het zich hierdoor genoodzaakt ziet zijn rechten ‘krachtig’ te verdedigen.

Op de website van Nortek Air Solutions zijn overigens geen warmtewielen te vinden. Het is dan ook onduidelijk op hoeveel locaties het warmtewiel is geïmplementeerd. KyotoCooling stelt dat wereldwijd honderden datacenters gebruik maken van zijn warmtewiel gebaseerde koelsystemen.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Mark Boeren, CEO Pathema, over energie- en watertransities

Mark Boeren, CEO Pathema, over energie- en watertransities

Om de warmte van een datacenter af te stoten zijn er meerdere mogelijkheden, waaronder een warmtenet luchtgekoeld en watergekoeld (adiabatisch). Iedere methode heeft zijn eigen uitdagingen. Watergekoelde systemen hebben bijvoorbeeld te maken met kalkaanslag, corrosie en microbiologische vervuiling.

AI gaat helpen koeling te verbeteren

AI gaat helpen koeling te verbeteren

Software is de feitelijke oorzaak van het energiegebruik van datacenters. Daarom is het interessant om te zien dat steeds meer softwarebedrijven zich bezig houden met het ontwikkelen van specifieke technieken en programmatuur die bedoeld zijn om het energieverbruik dat hun eigen programmatuur als het ware ‘uitlokt’ te verminderen. Hierbij maken zij...

Wat anders hadden Google en Oracle in Engeland kunnen doen?

Wat anders hadden Google en Oracle in Engeland kunnen doen?

Voor de tech pers was het omvallen van de cloud van Google en Oracle in Engeland door de extreme warmte een belangrijke gebeurtenis. Terecht ook, want dat een cloud onbereikbaar is komt weinig voor. Twee clouds is uitzonderlijk. Wat kunnen we hiervan leren?