Datacenter trends: hou het hoofd koel

R&M_Michiel_Panders-400px

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden tot temperatuurstijgingen. Traditionele methodes om lucht te koelen kunnen deze steeds hogere thermische niveaus niet meer bijhouden. Het gebruik van meer ventilatoren en grotere HVAC-systemen leidt tot een hoger energieverbruik in een tijd waarin de industrie juist probeert verbruik en emissies te verminderen. Kortom: hogere apparatuurdichtheid en een toenemend aantal servers hebben direct invloed op de behoefte en koeling en daarmee op het stroomverbruik.

Vloeistofkoeling kan een belangrijke rol spelen bij het vinden van een oplossing voor deze uitdaging. Dit kan op verschillende manieren worden ingezet: van warmtewisselaars in rackdeuren tot koelsystemen die rackservers en andere componenten onderdompelen in een diëlektrische vloeistof. Deze vloeistof geleidt geen stroom, maar wel warmte. Dit is de meest energiezuinige, duurzame vorm van vloeistofkoeling, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de thermische overdrachtseigenschappen van vloeistof. Omdat vloeistof warmte effectiever kan geleiden dan lucht, biedt het een uitstekende manier om de groeiende dichtheid van apparatuur in datacenters bij te benen. De warmte kan ook worden hergebruikt. Het is wel belangrijk om rekening te houden met het feit dat deze aanpak connectiviteit beïnvloedt. Na lange tijd ondergedompeld te zijn in vloeistof kunnen glasvezel- en koperverbindingen namelijk verslechteren.

Vergeleken met luchtkoeling is vloeistofkoeling misschien wel duurzamer, zijn de kosten lager, neemt het minder ruimte in beslag, en brengt het minder technische eisen met zich mee. Echter: het vraagt ook om de inzet van een nieuw type technologie en nieuwe vaardigheden. En er bestaat ook risico op lekkage... Is vloeistofkoeling geschikt voor uw installaties? Net als alles in het datacenter... dat van nogal wat factoren af!

Michiel Panders is General Manager Europe bij Reichle & De-Massari

Dossiers
Meer over
Lees ook
China begint productie van onderwaterdatacenters

China begint productie van onderwaterdatacenters

Zoeken naar duurzame en efficiënte manieren om datacenters te huisvesten is in veel landen een prioriteit geworden. China heeft recentelijk een significante stap gezet op dit gebied door te starten met de bouw van onderwaterdatacenters (UDC), een concept dat voor het eerst werd geïntroduceerd door Microsoft's Project Natick in 2014.

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenters...

Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

Het Europese Investeringsfonds (EIF) heeft 145 miljoen euro geïnvesteerd in een privaat fonds dat zich richt op het terugdringen van energieverspilling in onder andere datacenters en andere faciliteiten die veel energie gebruiken. Deze investering is onderdeel van de bredere inspanningen van de EU om duurzaamheid in de energiesector te bevorderen.