Datacenter trends: hou het hoofd koel

R&M_Michiel_Panders-400px

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden tot temperatuurstijgingen. Traditionele methodes om lucht te koelen kunnen deze steeds hogere thermische niveaus niet meer bijhouden. Het gebruik van meer ventilatoren en grotere HVAC-systemen leidt tot een hoger energieverbruik in een tijd waarin de industrie juist probeert verbruik en emissies te verminderen. Kortom: hogere apparatuurdichtheid en een toenemend aantal servers hebben direct invloed op de behoefte en koeling en daarmee op het stroomverbruik.

Vloeistofkoeling kan een belangrijke rol spelen bij het vinden van een oplossing voor deze uitdaging. Dit kan op verschillende manieren worden ingezet: van warmtewisselaars in rackdeuren tot koelsystemen die rackservers en andere componenten onderdompelen in een diëlektrische vloeistof. Deze vloeistof geleidt geen stroom, maar wel warmte. Dit is de meest energiezuinige, duurzame vorm van vloeistofkoeling, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de thermische overdrachtseigenschappen van vloeistof. Omdat vloeistof warmte effectiever kan geleiden dan lucht, biedt het een uitstekende manier om de groeiende dichtheid van apparatuur in datacenters bij te benen. De warmte kan ook worden hergebruikt. Het is wel belangrijk om rekening te houden met het feit dat deze aanpak connectiviteit beïnvloedt. Na lange tijd ondergedompeld te zijn in vloeistof kunnen glasvezel- en koperverbindingen namelijk verslechteren.

Vergeleken met luchtkoeling is vloeistofkoeling misschien wel duurzamer, zijn de kosten lager, neemt het minder ruimte in beslag, en brengt het minder technische eisen met zich mee. Echter: het vraagt ook om de inzet van een nieuw type technologie en nieuwe vaardigheden. En er bestaat ook risico op lekkage... Is vloeistofkoeling geschikt voor uw installaties? Net als alles in het datacenter... dat van nogal wat factoren af!

Michiel Panders is General Manager Europe bij Reichle & De-Massari

Dossiers
Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.