Storing bij Gyro center door uitval koelunits

ics-koeling

Vrijdag rond 19:00 is een storing ontstaan bij het Amsterdamse Gyro center, een datacenter dat bij velen bekend is als colo-aanbieder. De problemen zouden rond zaterdag 01:00 onder controle zijn, dan wel verholpen. Het ging dus om een, voor Nederlandse begrippen, langere storing.

Koelunit

Het datacenter en de klanten die geraakt zijn, dat zijn de webhosters van de Versio groep, hebben snel gecommuniceerd. Zoals vaker het geval is, duurde het even eer de juiste oorzaak in de meldingen verscheen en dus was geïdentificeerd. De bedrijven geven aan dat de koelunit van een ruimte problemen gaf. Dat kan geleid hebben tot een kettingreactie, omdat hierdoor automatisch delen van het datacenter worden uitgezet. In dit geval is dat opzettelijk down gaan goed verlopen. Net zo prettig is ook nergens te hoeven lezen dat het opstarten nieuwe of andere problemen heeft veroorzaakt. Tussen het down gaan en weer opstarten heeft tijd gezeten, omdat in het Gyrocenter pand geen extra koel units waren, ook geen mobiele units voor noodgevallen als deze. Gelet op de dienstverlening en het type klant is dat begrijpelijk. Of de klanten van de klanten (dus iedereen die met een van de 6 hosters zaken doet) dat wisten is een ander punt. Dit incident zal kunnen leiden tot vragen van eindklanten, dat is bij elke storing het geval.

Signaleren

Dit incident kan worden afgedaan als iets dat kan gebeuren, domme pech dus. Dat het bedrijf met klem ontkent dat de hogere buitentemperatuur de oorzaak was roept echter wel wat vragen op. Iedere vendor van koelunits en monitoringsoftware zal sinds vrijdagavond staan te trappelen om Gyrocenter te benaderen. Zowel hardware als software zijn tegenwoordig zo slim dat de geringste sporen van vervelende slijtage of toegenomen kans op verstoring van de werking – zelfs op component niveau - al heel snel worden gesignaleerd en doorgegeven. Waar alle die intelligente oplossingen echter niet bij helpen is het compenseren van bouwkundige tekortkomingen. Dat moderne datacenters er toch echt heel anders uitzien dan het pand van Gyro center heeft redenen. Daar weten ze bij Oracle en Google in London ook alles van.

(dit artikel verscheen eerder op ITchannelPRO)

Dossiers
Lees ook
Onderzoek: ’Groei in de wereldwijde markt voor datacenters ondanks economische uitdagingen’

Onderzoek: ’Groei in de wereldwijde markt voor datacenters ondanks economische uitdagingen’

Volgens de meest recente editie van‘Global Data Center Market Comparison Ranking' van Cushman & Wakefield (C&W) blijft de wereldwijde markt voor datacenters een aanzienlijke groei doormaken.

De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.