Distributeur van KyotoCooling klaagt Amerikaanse Nortek Air Solutions aan wegens patentschending

Air Enterprise Acquisition, de exclusieve distributeur van de warmtewiel gebaseerde koelsystemen van het Nederlandse KyotoCooling, slaapt Nortek Air Solutions voor de rechter. Nortek zou met haar koeloplossingen, waarin eveneens een warmtewiel wordt gebruikt, een patent van KyotoCooling schenden.

Dit meldt DatacenterKnowledge. Een warmtewiel wordt gebruikt om het gebruik van buitenlucht voor koeling te maximaliseren. Het wiel is in feit een warmtewisselaar die ronddraait, met verschillende kanalen voor de warmtelucht van servers en koude buitenlucht. Met behulp van een warmtewiel is het mogelijk problemen met conventionele vrije koeling aan te pakken, waaronder ongewenste luchtvochtigheid en luchtvervuiling.

kyotocooling Een koelsysteem van KyotoCooling (bron: KyotoCooling)

Patentschending

De aanklacht van Air Enterprise Acquisition heeft betrekking op het schenden van een patent waarin een warmtewiel wordt toegepast op een koelinstallatie gericht op datacenters. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een indirect economiser (voorverwarmer) proces. In een verklaring meldt Joe Miketo, CEO van Air Enterprise Acquisition, dat het bedrijf de exclusieve ditributeur van KyotoCooling’s technologie is in de VS, en het zich hierdoor genoodzaakt ziet zijn rechten ‘krachtig’ te verdedigen.

Op de website van Nortek Air Solutions zijn overigens geen warmtewielen te vinden. Het is dan ook onduidelijk op hoeveel locaties het warmtewiel is geïmplementeerd. KyotoCooling stelt dat wereldwijd honderden datacenters gebruik maken van zijn warmtewiel gebaseerde koelsystemen.

Dossiers
Meer over
Lees ook
AWS zet afvalwater om in duurzame koeling voor datacenters

AWS zet afvalwater om in duurzame koeling voor datacenters

Amazon Web Services (AWS), de cloud computing-arm van Amazon, heeft een interessante stap gezet in het beheren van haar datacenters door gebruik te maken van gerecycled water. Dit soort water staat ook wel bekend als behandeld afvalwater. Het wordt gebruikt voor het koelen van servers.

Technotrans, Duitse aanbieder van vloeistofkoeling, scoort in de VS

Technotrans, Duitse aanbieder van vloeistofkoeling, scoort in de VS

Technotrans AG, een in de Nederlandse datacenterindustrie vrij onbekende speler op het gebied van thermisch management, heeft een internationale doorbraak bereikt met een grote bestelling voor de serieproductie van geavanceerde vloeitstofkoeling voor high performance servers.

Intel en Submer ontwikkelen koeloplossing voor 1000W CPU's

Intel en Submer ontwikkelen koeloplossing voor 1000W CPU's

De enige tijd terug aangekondigde samenwerking tussen Intel en Submer heeft een eerste product opgeleverd: de Forced Convection Heat Sink (FCHS). Deze koeloplossing is ontworpen voor chips met een thermisch vermogen (TDP) van 1000W en hoger. Volgens de twee bedrijven biedt het een betrouwbare en kosteneffectieve oplossing voor toekomstige datacent1