Directeur Rotterdam Internet Exchange onder vuur na overname van datacenter

servers

De directeur van de Rotterdam Internet Exchange, Bix Jacobsen, heeft een datacenter van zijn eigen stichting overgenomen. Concurrenten kunnen de stap niet waarderen en spreken van 'concurrentievervalsing'.

Het gaat om de overname van een datacenter van RIX in de Spaanse Polder in Rotterdam, dat met steun van de gemeente Rotterdam is gebouwd. Het datacenter is onlangs officieel verkocht aan Bytesnet, een bedrijf waarvan Jacobsen de eigenaar is.

'Concurrentievervalsing'

'Jacobse heeft zonder ondernemersrisico het datacenter kunnen uitbouwen. En nu is hij ineens eigenaar. Dit is pure concurrentievervalsing,' zegt Stijn Koster, eigenaar van provider i3D, tegen het AD. Koster stelt dat alles achter gesloten deuren is geregeld, zonder een inschrijving of biedingen. Richard Boogaard, eigenaar van het datacenter Smart DC, stelt tegenover AD zich in de kritiek van Koster te kunnen vinden.

Jacobsen benadrukt dat het datacenter is verkocht voor een marktconforme prijs. Het datacenter zou zonder biedingen zijn verkocht om de continuïteit van de dienstverlening te waarborgen.

 
Meer over
Lees ook
Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Netbeheerder Liander heeft in de regio Amsterdam te maken met meer vraag naar capaciteit dan er aanbod is. Bestaande grootgebruikers kunnen niet uitbreiden. Nieuwe grootgebruikers, waaronder datacenters, zijn mede daarom niet welkom in de regio.

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google heeft bekendgemaakt dat de CO2-uitstoot van het bedrijf bijna 50% is gestegen ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit het milieuverslag van 2024 dat het bedrijf onlangs heeft gepubliceerd. Deze stijging vormt een aanzienlijke tegenslag in de ambitie van Google om tegen 2030 netto nul emissies te bereiken.

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Volgens een recente studie van het Duitse Borderstep Institute kan het hergebruiken van restwarmte uit datacenters in de toekomst jaarlijks tot 400.000 ton aan broeikasgassen besparen. Deze bevinding komt voort uit het DC2HEAT-project, dat de mogelijkheden en effecten van restwarmtebenutting in datacenters onderzoekt.