Gezamenlijke aanpak voor energiebesparing servers Omgevingsdiensten en datacenters

google-datacenters280210

Vertegenwoordigers uit de datacenterbranche hebben met de omgevingsdiensten een belangrijke samenwerking afgesproken. Doel is om het energieverbruik van servers te verlagen. De ondertekening vond plaats op Nationale Energiedag tijdens het EZK Energie Event in Hilversum. De maatregel belooft een energiebesparing die groter is dan de opbrengst van een miljoen zonnepanelen.

Stichting Dutch Data Center Association (DDA), brancheorganisatie NLdigital en Omgevingsdienst Nederland (OD NL) hebben gezamenlijk de nieuwe aanpak ‘Energiebeheer voor servers in datacenters’ ondertekend. Deze werkwijze beschrijft hoe datacenters aan de wettelijke maatregel 'Stel geautomatiseerd energiebeheer in op servers’ moeten voldoen en hoe de naleving hiervan zal worden gecontroleerd door de omgevingsdiensten.

Servers hebben de technische mogelijkheid om automatisch het energieverbruik te verminderen tijdens perioden van lage activiteit. Momenteel maken niet alle servers in datacenters gebruik van deze functie, wat leidt tot een onnodig hoog energieverbruik. Het energiebeheer van servers, dat nu op een geautomatiseerde manier moet worden ingesteld, kan een gemiddelde besparing van 10% op het totale energiegebruik in datacenters opleveren.

Met de groeiende vraag naar nieuwe technologieën zoals AI, zal de energiebehoefte van datacenters in Europa naar verwachting met 50% toenemen tussen 2022 en 2026, van 100 Twh naar 150 Twh, aldus het Internationaal Energieagentschap. In 2022 waren datacenters al verantwoordelijk voor ongeveer 4% van het totale elektriciteitsverbruik in Europa. Dit benadrukt het belang van efficiënte energiebeheermaatregelen in zowel nieuwe als bestaande IT-omgevingen.

De volledige tekst van de aanpak ter naleving van de maatregel ‘Stel geautomatiseerd energiebeheer in op servers’ is terug te vinden via odnzkg.nl/datacenteraanpak.

Lees ook
Hoe gaat AI de datacentermarkt veranderen?

Hoe gaat AI de datacentermarkt veranderen?

ChatGPT heeft sinds november 2022 een revolutie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) veroorzaakt, die elke markt transformeert en de manier waarop we werken gaat veranderen. AI biedt onder andere mogelijkheden om de efficiëntie en productiviteit van bedrijfsprocessen te verbeteren, medisch onderzoek te versnellen en creatieve ideeën sn1

Vliegverkeer Genève gestremd door wateroverlast in datacenter

Vliegverkeer Genève gestremd door wateroverlast in datacenter

Dinsdagavond heeft de luchthaven van Genève twee uur lang geen vluchten verwerkt door wateroverlast. Zware regen zorgde niet alleen voor natte landingsbanen, een deel van het datacenter van de verkeersleiding liep onder.

‘Microsoft stopt met Project Natick voor datacenters onder water’

‘Microsoft stopt met Project Natick voor datacenters onder water’

Dat meldt de website Tom’s Hardware. Project Natick ging in 2013 van start. De website meldt dat het bedrijf deze beslissing heeft bevestigd aan DatacenterDynamics. Noelle Walsh, hoofd van Microsoft’s Cloud Operations + Innovation, verklaarde: "Ik bouw nergens ter wereld onderzeese datacenters."