37 partijen ondertekenen samenwerkingsovereenkomst rond warmtenetten

Vorige week hebben 37 partijen een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om de komende 3 jaar baanbrekende stappen te zetten in het verduurzamen en aardgasvrij verwarmen van gebouwen met warmtenetten. Deze overeenkomst sluit goed aan op de initiatieven binnen de datacenterindustrie om restwarmte te hergebruiken.

Binnen het Warmte & Koude-programma voor de Metropoolregio Amsterdam komen de vraagstukken en belangen van de verschillende partijen bij elkaar en werkt men gezamenlijk aan het toepasbaar maken van nieuwe ontwikkelingen en het stimuleren van duurzame warmtenetten.

Onderzoek en aanleg

Met het programma werken overheid en marktpartijen in de Metropoolregio Amsterdam samen aan de ontwikkeling van duurzame warmtenetten tegen zo laag mogelijke kosten. Deze samenwerking startte in 2015 en wordt nu met drie jaar verlengd. Het aanleggen van warmtenetten vraagt om nauwe afstemming tussen vele partijen. Binnen het programma wordt onderzoek en toepassing van duurzame warmtebonnen gestimuleerd, initiëren de deelnemers de aanleg van warmtenetten en zorgen zij voor verbindingen tussen die netten voor leveringszekerheid van duurzame warmte.

Een warmtenet is een ondergronds buizenstelsel met warm water waarmee gebouwen verwarmd worden. Warmtenetten bieden een belangrijk alternatief voor de levering van warmte op basis van aardgas, zoals het verwarmen van huizen, gebouwen en glastuinbouw. Met de aanleg van warmtenetten zullen de komende jaren vele gebouwen en woningen ‘aardgasvrij’ verwarmd worden. Warmtenetten bieden in steden een duurzaam alternatief voor bestaande woningen en gebouwen. Voor nieuw te ontwikkelen woongebieden zijn lage temperatuur warmtenetten kansrijk. Naast ‘all electric’ oplossingen om te verwarmen.

Bestaande warmtenetten

Warmtenetten binnen de MRA worden gevoed met warmte vanuit een afvalverbrander of elektriciteitscentrale (Amsterdam, Almere, Amstelveen) of een aparte biomassaketel (Purmerend en Lelystad). Dat is duurzaam ‘dubbelgebruik’ van energie. We staan met elkaar voor de grote opgave om de warmtenetten te voeden met duurzame warmtebronnen. Dit zijn relevante stappen op weg naar een CO2-neutrale en fossiel-vrije leefomgeving. Verduurzamen van warmtenetten kan door toepassing van biomassa (op de korte termijn), geothermie en lage temperatuur warmtebronnen zoals aquathermie en datacenters.

Kijk hier voor meer informatie.

 
Dossiers
Meer over
Lees ook
Stockholm zet proeftuinen op voor duurzame datacenters

Stockholm zet proeftuinen op voor duurzame datacenters

De Zweedse hoofdstad Stockholm wil in samenwerking met verschillende partijen datacenters duurzamer en kostefficiënter gaan maken. Hiervoor worden twee proeftuinen ingericht, die beide Stockholm Data Parks gaan heten. Dit meldt Computer Business Review. In de proeftuinen worden allerlei ontwikkelingen onderzocht die kunnen bijdragen aan het duurza1

Fins datacenter dat restwarmte levert aan woningen wordt uitgebreid

Fins datacenter dat restwarmte levert aan woningen wordt uitgebreid

Het Finse Tieto investeert 17 miljoen dollar om zijn datacenter in het Finse Espoo uit te breiden. In totaal wordt enkele duizenden vierkante meters aan white space ruimte toegevoegd aan het datacenter. Deze extra ruimte wordt gefaseerd opgeleverd tussen 2017 en 2022. Een deel van de warmte die wordt gegenereerd door servers in het Finse datacente1

‘Datacenters moeten restwarmte verkopen aan energiemaatschappijen’

‘Datacenters moeten restwarmte verkopen aan energiemaatschappijen’

Datacenters zouden nauwer moeten samenwerken met energiemaatschappijen. Niet alleen kunnen de partijen gezamenlijk projecten uitvoeren op het gebied van onder andere load balancing, ook kunnen datacenters extra winst genereren door hun restwarmte te verkopen aan energiemaatschappijen. Dit stelt Saara Rantanen, oprichter van energiemaatschappij For1