‘Datacenters moeten restwarmte verkopen aan energiemaatschappijen’

datacenter2

Datacenters zouden nauwer moeten samenwerken met energiemaatschappijen. Niet alleen kunnen de partijen gezamenlijk projecten uitvoeren op het gebied van onder andere load balancing, ook kunnen datacenters extra winst genereren door hun restwarmte te verkopen aan energiemaatschappijen.

Dit stelt Saara Rantanen, oprichter van energiemaatschappij Fortum, in een interview met DatacenterDynamics. Fortum richt zich in belangrijke mate op duurzame energie en stelt dat momenteel 64% van alle energie die het bedrijf levert duurzaam is. Het bedrijf is actief in de Finland, Zweden, Polen, de Baltische Staten, Rusland en India.

Restwarmte verkopen

Het bedrijf koopt onder andere restwarmte op van datacenters in Zweden. Hier wordt gebruik gemaakt van stadsverwarming. Datacenters leveren hun restwarmte aan deze stadsverwarming en ontvangen hiervoor een financiële compensatie van Fortum. Daarnaast kan Fortum duurzame energie leveren aan de datacenters. Deze energie kan worden aangeleverd via het elektriciteitsnetwerk, maar ook lokaal worden opgewekt bij klanten.

Meer details zijn te vinden in het interview van DatacenterDynamics met Rantanen.

Dossiers
Lees ook
Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

  Overname opent nieuwe markten voor nLighten in België, Zwitserland en Spanje en breidt de aanwezigheid in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland uit.   nLighten heeft de overname bekendgemaakt van zeven edge datacenters van EXA Infrastructure. Deze stap versterkt de positie van nLighten als marktleider binnen de Europese1

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA, aanbieder van IT-technologie en –diensten, kondigt aan dat zijn Global Data Centers divisie een derde datacentercampus in Berlijn zal ontwikkelen.