Fins datacenter dat restwarmte levert aan woningen wordt uitgebreid

tieto

Het Finse Tieto investeert 17 miljoen dollar om zijn datacenter in het Finse Espoo uit te breiden. In totaal wordt enkele duizenden vierkante meters aan white space ruimte toegevoegd aan het datacenter. Deze extra ruimte wordt gefaseerd opgeleverd tussen 2017 en 2022.

Een deel van de warmte die wordt gegenereerd door servers in het Finse datacenter van Tieto wordt al langer hergebruikt voor het verwarmen van woningen. Hiervoor is het bedrijf een samenwerking aangegaan met de Finse energiemaatschappij Fortrum. Op zijn website meldt Tieto dat het datacenter in Espoo in 2015 voldoende warmte heeft geleverd om 660 huishoudens volledig te verwarmen.

‘Hoeveelheid data stijgt exponentieel’

“De hoeveelheid data neemt exponentieel toe. Ieder afbeelding die wordt genomen of e-mail die wordt verstuurd wordt opgeslagen op een server in een datacenter. Bedrijven beginnen daarnaast steeds meer data te gebruiken om hun bedrijfsvoering efficiënter te maken, bijvoorbeeld door voorspellende analytische mogelijkheden te introduceren. Dit heeft als resultaat dat de vraag naar lokale en veilige datacenterdiensten stijgt”, zegt Patrik Ekström, Vice President Technology and Modernisation Services bij Tieto.

Het datacenter van Tieto in Espoo stamt uit 2011. De locatie werd in 2014 ook al uitgebreid, waarbij Tieto 10 miljoen dollar in het datacenter heeft geïnvesteerd. Nu wordt de capaciteit dus opnieuw vergroot. Naast het datacenter in Espoo beschikt Tieto over een datacenter in Zweden en een datacenter in Noorwegen. Het datacenter in Espoo is volgens Tieto het grootste datacenter in Finland.

Meer over
Lees ook
Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.

Hierom is persbericht over nieuw datacenter bij Berlijn voor Nederland interessant

Hierom is persbericht over nieuw datacenter bij Berlijn voor Nederland interessant

Als in Duitsland de pers schrijft over een nieuw en groot datacenter is dat in principe geen nieuws voor de Nederlandse markt. Anders wordt het als het persbericht, waar iedereen naar verwijst, een paar punten bevat die juist elke Nederlander met kennis van de lokale datacentermarkt direct opvalt.