Stockholm zet proeftuinen op voor duurzame datacenters

swedish-flag-1444442

De Zweedse hoofdstad Stockholm wil in samenwerking met verschillende partijen datacenters duurzamer en kostefficiënter gaan maken. Hiervoor worden twee proeftuinen ingericht, die beide Stockholm Data Parks gaan heten.

Dit meldt Computer Business Review. In de proeftuinen worden allerlei ontwikkelingen onderzocht die kunnen bijdragen aan het duurzamer en kostefficiënter maken van datacenters. Denk hierbij aan nieuwe datacenterinfrastructuur, maar ook aan de inzet van goedkope en duurzame energie. Daarnaast wordt gekeken naar het gebruik van restwarmte om huishoudens in Stockholm te verwarmen. De Zweedse hoofdstad stelt hierbij als doel uiteindelijk 10% van huizen in Zweedse steden met behulp van restwarmte te verwarmen.

Hub voor duurzame datacenters

“Tot nu toe zijn de meeste datacenters gebouwd zonder veel oog voor het milieu. Dit willen we veranderen. met de significante synergieën tussen restwarmte van datacenters en de klimaatdoelstelling van de stad om in 2040 fossiele brandstofvrij te zijn, ben ik vastbesloten van Stockholm een grote hub te maken voor duurzame datacenters”, legt Karin Wanngard, burgemeester van Stockholm, uit tegen Computer Business Review.

Om grote datacenters te overtuigen deel te nemen in de proeftuinen krijgen zij gratis koeling ter beschikking in ruil voor restwarmte afkomstig uit de datacenters. Dit aanbod geldt voor datacenters met een capaciteit van meer dan 10MW. Voor de proeftuin is de gemeente Stockholm een samenwerking aan gegaan met energiemaatschappijen Fortum Varme en Ellevio, dark fiber provider Stokab en het officiële agentschap dat zich bezig houdt met de stimulatie van investeringen in de regio Stockholm Invest Stockholm.

Verlaging van de energiebelasting

De oprichting van de Stockholm Data Parks volgt kort na een forse verlaging van de energiebelasting in Zweden. De energiebelasting voor datacenters is in Zweden per 1 januari 2017 met 97% verlaagd. Met deze maatregel wil de Zweedse overheid het Scandinavische land een aantrekkelijkere vestigingsplaats voor datacenters maken.

Lees ook
Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Skygard introduceert een interessant datacenter in Hovinbyen in Oslo, dat technisch interessant is maar bovendien ook milieuvriendelijk is.

Gartner: "69% van de CEO's beschouwt duurzaamheid als groeikans"

Gartner: "69% van de CEO's beschouwt duurzaamheid als groeikans"

Uit een recent onderzoek van Gartner onder CEO's en senior executives blijkt dat 69% van de CEO's duurzaamheid beschouwt als een belangrijke zakelijke groeikans in 2024. Analisten zullen deze en andere trends bespreken tijdens het Gartner IT Symposium/Xpo 2024,

"AI kan niet zonder aandacht voor duurzaamheid"

"AI kan niet zonder aandacht voor duurzaamheid"

Walsh sprak als keynote spreker op het Datacloud Global Congress 2024. Ze legde uit hoe Microsoft zijn volgende generatie cloud- en AI-infrastructuur uitbreidt, met significante investeringen in onder andere Japan, Australië, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje.