37 partijen ondertekenen samenwerkingsovereenkomst rond warmtenetten

Vorige week hebben 37 partijen een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om de komende 3 jaar baanbrekende stappen te zetten in het verduurzamen en aardgasvrij verwarmen van gebouwen met warmtenetten. Deze overeenkomst sluit goed aan op de initiatieven binnen de datacenterindustrie om restwarmte te hergebruiken.

Binnen het Warmte & Koude-programma voor de Metropoolregio Amsterdam komen de vraagstukken en belangen van de verschillende partijen bij elkaar en werkt men gezamenlijk aan het toepasbaar maken van nieuwe ontwikkelingen en het stimuleren van duurzame warmtenetten.

Onderzoek en aanleg

Met het programma werken overheid en marktpartijen in de Metropoolregio Amsterdam samen aan de ontwikkeling van duurzame warmtenetten tegen zo laag mogelijke kosten. Deze samenwerking startte in 2015 en wordt nu met drie jaar verlengd. Het aanleggen van warmtenetten vraagt om nauwe afstemming tussen vele partijen. Binnen het programma wordt onderzoek en toepassing van duurzame warmtebonnen gestimuleerd, initiëren de deelnemers de aanleg van warmtenetten en zorgen zij voor verbindingen tussen die netten voor leveringszekerheid van duurzame warmte.

Een warmtenet is een ondergronds buizenstelsel met warm water waarmee gebouwen verwarmd worden. Warmtenetten bieden een belangrijk alternatief voor de levering van warmte op basis van aardgas, zoals het verwarmen van huizen, gebouwen en glastuinbouw. Met de aanleg van warmtenetten zullen de komende jaren vele gebouwen en woningen ‘aardgasvrij’ verwarmd worden. Warmtenetten bieden in steden een duurzaam alternatief voor bestaande woningen en gebouwen. Voor nieuw te ontwikkelen woongebieden zijn lage temperatuur warmtenetten kansrijk. Naast ‘all electric’ oplossingen om te verwarmen.

Bestaande warmtenetten

Warmtenetten binnen de MRA worden gevoed met warmte vanuit een afvalverbrander of elektriciteitscentrale (Amsterdam, Almere, Amstelveen) of een aparte biomassaketel (Purmerend en Lelystad). Dat is duurzaam ‘dubbelgebruik’ van energie. We staan met elkaar voor de grote opgave om de warmtenetten te voeden met duurzame warmtebronnen. Dit zijn relevante stappen op weg naar een CO2-neutrale en fossiel-vrije leefomgeving. Verduurzamen van warmtenetten kan door toepassing van biomassa (op de korte termijn), geothermie en lage temperatuur warmtebronnen zoals aquathermie en datacenters.

Kijk hier voor meer informatie.

 
Dossiers
Meer over
Lees ook
Franse startup verwarmt zwembad met restwarmte

Franse startup verwarmt zwembad met restwarmte

De Franse startup Stimergy helpt het Butte aux Cailles centre in het 13de arrondissement in de Franse hoofdstad Parijs zijn energierekening terug te dringen. Dit doet het bedrijf door restwarmte van servers te zetten om één van de zwembaden van het centrum te verwarmen. Dit meldt het Franse The Connexion. Stimergy plaatst bij bedrijven die hun ene1

Duitse startup realiseert PUE van 1,05 met hergebruik van restwarmte

Duitse startup realiseert PUE van 1,05 met hergebruik van restwarmte

De Duitse cloud startup Cloud&Heat claimt met zijn datacenter in Dresden een Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,05 te halen. Het datacenter is gebouwd volgens een concept waarbij restwarmte wordt hergebruikt om bovengelegen woningen te verwarmen en warm water te produceren. Dit heeft Cloud&Heat bekend gemaakt op de CeBIT. Deze startup h1

Yandex levert restwarmte aan Fins verwarmingssysteem

Yandex levert restwarmte aan Fins verwarmingssysteem

Een datacenter van de Russische webgigant Yandex levert restwarmte in de Finse plaats Mäntsälä. Met behulp van de restwarmte wordt warm water geleverd aan inwoners van de stad. Het warmteterugwinsysteem is door Yandex onlangs in werking geschakeld. Met behulp van het systeem wordt warme lucht afgegeven aan het bestaande regionale verwarmingssystee1