Dutch Datacenter Index - najaar 2022

Peter

 

De hoge energietarieven doen steeds meer bedrijven pijn. Hoewel de overstap naar colocatie en de cloud kan bijdragen aan lagere energiekosten, leidt de onzekerheid vooral voor een pas op de plaats. Desalniettemin blijft de groei op ene heel behoorlijk niveau.

 

Met de Dutch Datacenter Index (DDI) brengenPb7 Research en DatacenterWorks de activiteiten binnen de Nederlandse datacenters kort en krachtig in beeld. We meten iedere maand of de activiteit de afgelopen drie maanden is toegenomen dan wel is afgenomen en wat de verwachtingen zijn voor de komende drie en twaalf maanden. Het theoretische minimum van de Index is“0”, het maximum “100”. Tot zover zitten de scores ruim boven de 50, het punt waarbij groeiers en krimpers elkaar in evenwicht houden.

 

verplaatsen van activiteiten naar colocatie en we zien ook dat er wat terughoudender wordt geïnvesteerd. Deze trend trekt zich door in de verwachtingen voor de komende 12 maanden. Meestal geven de datacenter beslissers een duidelijk hoger score in de 12-maandenvooruitblik dan in de 3-maanden vooruitblik,doordat over een langere periode groei nu eenmaal waarschijnlijker is. Maar deze maand zien we dat de cijfers tussen beide vooruitblikken vrijwel op één lijn zitten. Men verwacht dus nog altijd groei in de colocatie markt, maar beduidend minder dan enkele maandengeleden. En men verwacht nog altijd krimp inde enterprise markt, maar ook beduidend minder dan voorheen.

 

DCW-2022-04-DDI

 

 

 

Pb7 Research acht de kans groot dat de DDI de komende maanden verder gaat dalen door de aanhoudende onzekerheid in combinatie met de uitdagingen van hoge inflatie en terugvallende economische groei. Op de lange termijn zullen de huidige uitdagingen leiden tot nog meer colocatie en vooral nog meer cloud: het is immers logisch om de computerkracht daar te gaan plaatsen waar dat het meest energie-efficiënt is.

 

auteur

 

Peter Vermeulen,Directeur van pb7 research Www.pb7.NL

 

Over de Dutch Datacenter Index

 

Met de Dutch Datacenter Index (DDI) brengen DatacenterWorks enPb7 Research de activiteiten binnen de Nederlandse datacenters korten krachtig in beeld. We meten iedere maand of de activiteit de afgelopen drie maanden is toegenomen dan wel is afgenomen en wat de verwachtingen zijn voor de komende drie en twaalf maanden. Het theoretische minimum van de Index is “0”, het maximum “100”.Tot zover zitten de scores ruim boven de 50, het punt waarbij groeiersen krimpers elkaar in evenwicht houden. Zie ook: www.datacentersworks.nl/ddi

Lees ook
Dutch Datacenter Index: Vol goede moed naar de oliebollen

Dutch Datacenter Index: Vol goede moed naar de oliebollen

Op alle fronten laten de activiteiten in de Nederlandse datacenters een versnelling in de groei zien. Vooralsnog maakt de sector zich geen grote zorgen over een eventuele negatieve sector van een muterend en endemisch coronavirus. Hoewel dat negatieve effecten kan hebben op de toch al verstoorde supply chains en de economie in het algemeen, staat1

Vertrouwen in de markt neemt verder toe

Vertrouwen in de markt neemt verder toe

De activiteiten in de Nederlandse datacenters blijven gestaag toenemen. De economische vooruitzichten zijn positief, waardoor bedrijven ook weer meer durven te gaan investeren. Er ontstaan ook nieuwe zorgen, bijvoorbeeld over hoge energieprijzen en supply chains die voor lange tijd verstoord lijken.

Dutch Datacenter Index: groeiversnelling

Dutch Datacenter Index: groeiversnelling

In de DDI zien we de groeiversnelling bevestigd die in mei werd aangekondigd. De groei is in de afgelopen drie maanden sterk toegenomen. Wat daarbij opvalt, is dat vooral de investeringen versneld toenemen en dat daarmee een kleine inhaalslag wordt gemaakt. De vooruitzichten blijven positief, maar er lijkt ook een plafond in zicht te komen.