Stand-by staande servers kosten jaarlijks 30 miljard dollar

Server rack, men x 2

Tien miljoen servers wereldwijd staan in datacenters niet te doen. Dit leidt tot een enorm verlies. Jaarlijks zouden stand-by staande servers maar liefst 30 miljard dollar kosten, omgerekend bijna 26,5 miljard euro.

Dit blijkt uit onderzoek van IT-consultant Anthesis Group in samenwerking met de Stanford University en TSO Logic, leverancier van data analytics tools. In datacenters lijkt sprake te zijn van een wildgroei aan servers die in werkelijkheid niet gebruikt worden. Pakweg 30% van alle servers wereldwijd zou in de afgelopen zes maanden geen informatie of rekenkracht hebben geleverd.

Jonathan Koomey, als hoogleraar van de Stanford University betrokken bij het rapport, stelt dat ieder bedrijf vandaag de dag een IT-bedrijf is. Desondanks wordt er te weinig aandacht besteed aan IT-inefficiënties en de noodzaak om grootschalige wijzigingen aan te brengen in de wijze waarop IT-bronnen worden gebouwd, geprovisioneerd en beheerd. Het verwijderen van servers die stand-by staan resulteert volgens Koomey in een gigawatt schaalverkleining in de wereldwijde IT-belasting.

Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.