Stand-by staande servers kosten jaarlijks 30 miljard dollar

Server rack, men x 2

Tien miljoen servers wereldwijd staan in datacenters niet te doen. Dit leidt tot een enorm verlies. Jaarlijks zouden stand-by staande servers maar liefst 30 miljard dollar kosten, omgerekend bijna 26,5 miljard euro.

Dit blijkt uit onderzoek van IT-consultant Anthesis Group in samenwerking met de Stanford University en TSO Logic, leverancier van data analytics tools. In datacenters lijkt sprake te zijn van een wildgroei aan servers die in werkelijkheid niet gebruikt worden. Pakweg 30% van alle servers wereldwijd zou in de afgelopen zes maanden geen informatie of rekenkracht hebben geleverd.

Jonathan Koomey, als hoogleraar van de Stanford University betrokken bij het rapport, stelt dat ieder bedrijf vandaag de dag een IT-bedrijf is. Desondanks wordt er te weinig aandacht besteed aan IT-inefficiënties en de noodzaak om grootschalige wijzigingen aan te brengen in de wijze waarop IT-bronnen worden gebouwd, geprovisioneerd en beheerd. Het verwijderen van servers die stand-by staan resulteert volgens Koomey in een gigawatt schaalverkleining in de wereldwijde IT-belasting.

Lees ook
Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Manageme1

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.