Stand-by staande servers kosten jaarlijks 30 miljard dollar

Server rack, men x 2

Tien miljoen servers wereldwijd staan in datacenters niet te doen. Dit leidt tot een enorm verlies. Jaarlijks zouden stand-by staande servers maar liefst 30 miljard dollar kosten, omgerekend bijna 26,5 miljard euro.

Dit blijkt uit onderzoek van IT-consultant Anthesis Group in samenwerking met de Stanford University en TSO Logic, leverancier van data analytics tools. In datacenters lijkt sprake te zijn van een wildgroei aan servers die in werkelijkheid niet gebruikt worden. Pakweg 30% van alle servers wereldwijd zou in de afgelopen zes maanden geen informatie of rekenkracht hebben geleverd.

Jonathan Koomey, als hoogleraar van de Stanford University betrokken bij het rapport, stelt dat ieder bedrijf vandaag de dag een IT-bedrijf is. Desondanks wordt er te weinig aandacht besteed aan IT-inefficiënties en de noodzaak om grootschalige wijzigingen aan te brengen in de wijze waarop IT-bronnen worden gebouwd, geprovisioneerd en beheerd. Het verwijderen van servers die stand-by staan resulteert volgens Koomey in een gigawatt schaalverkleining in de wereldwijde IT-belasting.

Lees ook
Restwarmte van universitaire supercomputer verwarmt woningen in Schotland

Restwarmte van universitaire supercomputer verwarmt woningen in Schotland

In het Schotse Edinburgh wordt een systeem getest om te onderzoeken of de restwarmte van een groot computercentrum kan worden opgeslagen in ongebruikte mijnwerken, om vervolgens gebruikt te worden om huizen te verwarmen.

LCL behaalt als eerste Belgische datacenter medaille voor duurzaamheid van EcoVadis

LCL behaalt als eerste Belgische datacenter medaille voor duurzaamheid van EcoVadis

Het Belgische datacenterbedrijf LCL heeft een gouden medaille ontvangen van EcoVadis, een organisatie die de duurzaamheidsprestaties van bedrijven beoordeelt. LCL heeft deze erkenning verdiend door goede scores te behalen op vier duurzaamheidsthema's: milieu, ethiek, arbeid en mensenrechten, en duurzame inkoop.

Virginia keurt een van 's werelds grootste datacenterprojecten goed

Virginia keurt een van 's werelds grootste datacenterprojecten goed

In de Amerikaanse staat Virginia is groen licht gegeven voor de bouw van een van de grootste datacenter-campussen ter wereld. Dit besluit is genomen door de bestuurders van Prince William County in Noord-Virginia, na een openbare hoorzitting die meer dan 24 uur in beslag nam.