Zweden bouwt eerste klimaatpositieve datacenter ter wereld

Meer details zijn bekend geworden over het eerste klimaatpositieve datacenter ter wereld dat wordt gebouwd in Zweden. Het EcoDataCenter is een initiatief van energiebedrijf Falu Energi & Vatten in samenwerking met start-up EcoDC AB. Schneider Electric levert bij dit project de technologie voor energie-efficiënte oplossingen en producten.

Binnen de ICT-sector is er steeds meer aandacht voor energie-efficiëntie. De sector consumeert tot 10% van het wereldwijde energieverbruik. De energiekosten van datacenters groeien hierdoor fors. Daarnaast kent het zijn weerslag op de kosten van de wereldwijde backbone van internet en cloud-omgevingen.

CO2-uitstoot datacenters fors

Een enkel rekencentrum verbruikt al snel meer elektriciteit dan een stad van gemiddelde grootte. Een groot gedeelte van dit verbruik is overbodig, omdat de uitstoot groter is dan het verbruik. Hete lucht komt tegelijkertijd in de atmosfeer terecht en draagt hierdoor bij aan de opwarming van de aarde. Wereldwijd zijn er momenteel ruim drie miljoen datacenters, wat het probleem groot maakt. Volgens diverse rapporten overstijgt de totale CO2-uitstoot van datacenters binnen vijf jaar de uitstoot van de gehele luchtvaartindustrie. Het EcoDataCenter toont aan dat het ook anders kan.

Het EcoDataCenter in Falun wordt aangesloten op het lokale energiesysteem. De restwarmte die afkomstig is van de servers en IT-apparatuur gaat kantoren en woningen in de buurt verwarmen middels stadsverwarming. In de zomermaanden drijft de overtollige stoom van de lokale elektriciteitscentrale de machines aan voor het koelen van het rekencentrum. De elektriciteit die benodigd is voor het datacenter is alleen afkomstig van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht. Daarnaast stookt de nabijgelegen energiecentrale op biomassa met restproducten zoals houtsnippers en zaagafval van de houtindustrie in de omgeving.

Tier IV

EcoDataCenter richt zich op het realiseren van het hoogste niveau van beschikbaarheid volgens het Uptime Institute Tier IV. Wereldwijd zijn er slechts twaalf andere datacenters te vinden die deze beoordeling krijgen.

De kenmerken van het EcoDataCenter op een rijtje:

  • Drie gebouwen van in totaal 23.250 m2
  • 18 MW
  • Uptime: 100 procent
  • Energiebronnen: zon, wind, water en biobrandstof
  • Security-classificatie: Tier IV (de hoogst mogelijke). Het datacenter wordt beschermd door stevige betonnen muren en geavanceerde security-, beheer- en surveillance-systemen
  • PUE (Power Usage Effectiveness): minder dan 1.15 (Tier IV-ontwerp)
  • Milieuvriendelijk ontwerp met gebouwen die zijn gecertificeerd volgens LEED Platinum.
  • Planten worden op het dak als isolatie geplaatst om tijdens de zomer voor verkoeling te zorgen

"Mensen zijn meer en meer bezorgd over de effecten van datacenters op het milieu. Maar ik ben van mening dat het wereldwijde internetgebruik en de opkomst van het Internet of Things niet ten koste hiervan hoeven te gaan. EcoDataCenter is een aansprekend voorbeeld van groene IT. Het project laat zien dat out-of-the-box denken erg lonend kan zijn", aldus Paul Bron, vice president van de IT Business van Schneider Electric Nederland.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Apple's nieuwe datacenter in de Eemshaven levert 150 tot 200 banen op

Apple's nieuwe datacenter in de Eemshaven levert 150 tot 200 banen op

Al langer is duidelijk dat Apple een nieuw datacenter gaat bouwen in de Nederlandse Eemshaven. De komst van de locatie is goed nieuws voor ons land. Het datacenter levert 150 tot 200 banen op. Dit bevestigen bronnen in de Eemshaven aan RTV Noord. Het is niet officieel bevestigd dat het nieuwe datacenter in de Eemshaven inderdaad eigendom is van A1

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn voor datacentereigenaren en -beheerders de grootste uitdagingen. Dit blijkt uit onderzoek onder 444 IT-professionals. Het onderzoek is uitgevoerd door Telindus. IT-professionals geven in het onderzoek aan waar volgens hen de hoogste prioriteit ligt in het datacenter. De resultaten van het onderzoek liggen1

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in de ontwikkeling van windmolens in de Amerikaanse staat Texas. De windmolens zijn bedoeld om de CO2-emissies die door traditionele energiebronnen worden geproduceerd te compenseren. Google drijft zijn datacenters en kantoorpanden niet aan met windenergie, maar maakt gebruik van lokale traditionele energiebedrij1